Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

Вівторок, 26 січня 2021, 16:15

20 нардепів з Львівщини не підтримали закон Зеленського про всеукраїнський референдум

нардепи з Львівщини

Верховна Рада прийняла закон Зеленського про всеукраїнський референдум.

Сьгоодні, 26 січня, Верховна Рада схвалила законопроект №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум", ініціатором якого є Президент України Володимир Зеленський. "За" проголосували 255 народних депутатів.

Згідно з законом, предметом всеукраїнського референдуму може бути затвердження закону про внесення деяких змін до Конституції (йдеться про загальні засади, вибори і сам референдум, а також правосуддя), питання загальнодержавного значення, зміна території України та втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Разом з тим всеукраїнський референдум не допускається щодо законопроектів про податки, бюджет та амністію, а також питань, які віднесені до компетенції органів правопорядку (покарання винних, винесення вироків).

Закон також розширює коло суб’єктів процесу референдуму, як прихильників, так і опонентів питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації. 

Питання всеукраїнського референдуму повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень, і відповідь на нього має бути "так" або "ні", а також референдум не може призначатися чи проводитися у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану.

Контроль щодо відповідності Конституції питання всеукраїнського референдуму здійснює Конституційний суд. 

Також для організації та проведення всеукраїнського референдуму хочуть створити автоматизовану інформаційно-аналітичну систему для електронного голосування.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу),  Ростислав Тістик (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя).

Були присутні у залі, але не голосували: Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Утрималися: Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Тарас Батенко (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна).

Проголосували проти: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Ярослав Юрчишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Роман Лозинський (Голос).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.