Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Правоохоронні органи

tyzhden.ua/

Середа, 26 грудня 2012, 13:10

Прокуратура попросить владу Львівщини спочатку самій розібратися у ситуації навколо «мовних грошей»

Керівник прес-служби прокуратури Львівської області Мар'яна Гайовська підтвердила факт отримання скарги Інформаційно-аналітичного центру “Логос” щодо надання неповної чи недостовірної інформації чиновниками Львівської обласної державної адміністрації щодо Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2010-2014 роки, але заперечила інформацію про те, що прокуратура в цій справі «проводить розслідування».

 «Сьогодні прокуратура скерує офіційне звернення керівництву Львівської області з проханням провести службове розслідування і лише у випадку, якщо перевірка доведе викладені у скарзі факти, це стане підставою для реагування з боку прокуратури», - роз’яснила ситуацію Мар’яна Гайовська.

Натомість скарга Інформаційно-аналітичного центру “Логос” містить нову інформацію та певні уточнення у звинуваченнях цієї організації на адресу чиновників Львівської ОДА та депутата Львівської облради, голови комісії з питань культури Ореста Шейки.

Серед іншого стверджується про нецільове використання коштів на проведення Міжрегіональної виставки сучасного українського образотворчого мистецтва.

«Однією з причин звернення до прокуратури став також сумнів організаторів громадського моніторингу в достовірності наданої управлінням культури ЛОДА інформації про проведення в повному обсязі Міжрегіональної виставки сучасного українського образотворчого мистецтва, спрямованої нібито на розвиток української мови і культури», – йдеться у скарзі.

Згадана виставка мала бути реалізована на суму 100 тисяч гривень, але як зазначено у скарзі, цю мінімальну необхідну для тендеру суму, мабуть, щоб уникнути тендерних процедур, управління культури скоротило до 99, 9 тисяч гривень та перераховано на ТзОВ “Компанія Гердан” відповідно до договору від 13 серпня договір №0406, який санкціонував проведення виставки  “заднім числом” - у червні 2012 року.

Сумнів у скаржника також викликає те, чи усі оплачені поліграфічні роботи в рамках виставки було виконано. Ломоносов додає, що начальник управління культури ЛОДА Сергій Бурко тадиректор поліграфічної кампанії  “Гердан” Орест Шейка, який в ролі керівника профільної комісії Львівської обласної ради погоджує річні кошториси згаданого управління, засвідчили в акті виконаних робіт №5 від 17 серпня 2012  року, що “роботи виконано в повному обсязі і сторони взаємних претензій не мають”.

"Також у відповіді на запит Інформаційно-аналітичного центру “Логос” не було надано такі підстави для перерахування коштів на ТзОВ “Компанія Гердан” як інформацію про кількість експонованих на виставці зразків мистецтва, адже 10 000 гривень бюджетних коштів було витрачено лише на виготовлення 250 професійних цифрових фотографій мистецьких творів виставки. Також не було надано копії актів розповсюдження чи списання електронних і поліграфічних каталогів виставки, їх макетів чи зразків. Ломоносов нагадав, що саме на каталоги було витрачено понад дві третини коштів самої виставки: на електронний каталог - 11 960 гривень, а на друкований 57 422 гривень", - йдеться у скарзі. 

Нагадаємо, ряд громадських організацій, котрі здійснюють антикорупційний моніторинг фінансування української мови і культури на Львівщині, звинуватили голову комісії з питань культури Львівської облради Миколу Шейка в тому, що його поліграфічна фірма «Гердан» монопольно та безконтрольно використовує кошти обласного бюджету за Програмою розвитку української мови, української культури й історичної свідомості громадян на території Львівської області.

Орест Шейка натомість  відкидає звинувачення на свою адресу. «Вони хочуть помститися за те, що свого часу облрада не підтримала їхні пропозиції на фінансування, але ми цього не могли зробити, бо їх кошториси були надто завищені і невиправдані», - заявив Орест Шейка у коментарі Варіантам.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.