Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 17 лютого 2021, 12:42

Депутати Львівщини вимагають визнати на державному рівні бійців дивізії Галичина

Львівська облрада

Львівська облрада звернеться до уряду щодо надання правового статусу бійцям Першої Української дивізії "Галичина".

Вчора, 16 лютого, на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті стосовно статусу воїнів Першої Української дивізії "Галичина".

"За" проголосували 57 депутатів, не голосували – 2.

Як йдеться у зверненні, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті, однак поруч із УНР, Гетьманатом, ЗУНР, Карпатською Україною, Наддніпрянщиною, ОУН-УПА, Українською Гельсінською Спілкою та іншими, про вояків дивізії "Галичина" у ньому не згадується.

"Дивізійники досі не визнані на державному рівні, позбавлені соціальних гарантій та пільг. Більшість із них – не реабілітовані. З метою відновлення історичної справедливості звертаємося до вас з проханням ініціювати на розгляд Верховної Ради питання до внесення змін до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті" – наголосили депутати.

Нагадаємо, у червні 2020 року голова Львівської ОДА Максим Козицький оприлюднив відповідь народному депутату Верховної Ради 9 скликання від партії "Слуга народу" та блогеру Максиму Бужанському на його запит, який він відправив 28 травня до Львівської ОДА про відзначення 77 річниці річниці створення Першої української дивізії "Галичина" Української національної армії, де заявив, що "мотивацією українських вояків при вступі до першої української дивізії "Галичина" була не колаборація, а недопущення комунізму та більшовизму на західноукраїнські землі та боротьба за незалежну  Українську Державу".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.