Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

електротранспорт Львова

Вівторок, 2 березня 2021, 14:22

У Львові планують підвищити вартість проїзду в трамваях і тролейбусах

електротранспорт Львова

У ЛКП "Львівелектротранс" провели розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на перевезення пасажирів.

Про це повідомила прес-служба ЛКП "Львівелектротранс".

Як розповів директор ЛКП "Львівелектротранс" Андрій Свищо, необхідність коригування вартості проїзду у електротранспорті зумовлена, насамперед, зростанням основних складових тарифу: вартість електроенергії зросла на 45%, вартість матеріалів і запасних частин – на 20%, зарплата працівників та витрати на обслуговування транспорту – на 25%.

Відтак, зараз усі ці витрати підприємство змушене компенсовувати самостійно, що призводить до постійного браку обігових коштів, а отже і сум коштів на всі види технічного обслуговування та ремонтів рухомого складу, колії, контактної мережі.

За словами Андрія Свищо, враховуючи такі обставини, коригування тарифу є єдиним механізмом, який забезпечить функціонування підприємства та сприятиме підвищенню якості обслуговування пасажирів. Зазвичай вартість квитка у водія коштуватиме дорожче, а придбаного електронним способом квитка – дешевше.

"Ми на черговому етапі впровадження електронного квитка, проте маємо на меті стимулювати пасажирів користуватись електронними способами оплати за проїзд, зробити оплату доступною і зрозумілою не лише для молоді, але й для людей старшого покоління. Це одна з наших цілей у поточному році. Водій під час руху має бути сконцентрованим на безпеці пасажирів і якості надання послуг, а не шукати решту", – зазначив Андрій Свищо.

Свищо пояснив, що тариф у 7 гривень є збитковим для господарської діяльності підприємства, тому не дозволяє впроваджувати заходи з оновлення рухомого складу, покращення інфраструктури та підвищення кваліфікації персоналу. Щомісячно підприємство зазнає збитків у сумі приблизно 5 млн грн. Економічно обґрунтований тариф на перевезення електротранспортом у Львові становить 12 гривень 43 копійок.

Зазначимо, з 2014 року ЛКП "Львівелектротранс" вдалось оновити рухомий склад трамваїв на 29%, а тролейбусів – на 50%. Зокрема, з 2014 року закуплено 39 трамваїв, 60 тролейбусів, 1 електробус. Також силами підприємства, упродовж 2020 року, загалом проведено планових ремонтів: 29 трамваїв та 9 тролейбусів.

Окрім цього, підписано угоду з Європейським інвестиційним банком та триває закупівля 10 нових п’ятисекційних трамваїв.

Нагадаємо, 10 січня 2020 року виконком Львівської міськради прийняв рішення підняти вартість проїзду в трамваях та тролейбусах. Відтак, з 15 січня минулого року львів'яни платять за проїзд у електротранспорті 6 гривень, а у водія квиток коштує 7 гривень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.