Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   П'ятниця, 19 березня 2021, 17:50

Чи дочекаються українці якісної вакцини від коронавірусу – Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

Україна провалила вакцинацію від коронавірусної інфекції ще минулого року, а тепер ми тільки пожинаємо плоди цього провалу.

Про це виданню «Цензор нет» повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

Адже, як тільки у світі заговорили про перші випробування вакцини, усі розвинуті країни одразу домовились із виробниками про перші поставки препарату.

Але українська влада цей момент проспала, марячи у снах власною величчю й ефективністю: замість переговорів щодо поставок вакцини ми бачили «відосики» про те, як у нашій країні «добре жити». Дозаписувались до того, що в Україну привезли ліки, якими практично ніхто не хоче користуватися.

Чи можна цю ситуацію якось виправити і врятувати українців від коронавірусної невідворотності? Вважаю, що так. До влади повинна прийти команда професіоналів, яка зможе домовитись із виробниками вакцин про поставки найефективніших препаратів в Україну, препаратів, які повернуть довіру українців до вакцинації. Але наразі влада навіть не збирається визнавати власних прорахунків.

Як відомо, очільник МОЗу Степанов 23 лютого привіз в Україну першу партію вакцини AstraZenecа. 500 тисяч доз, які змогла «роздобути» держава, за словами посадовців, має вистачити на щеплення проти COVID-19 для 250 тисяч українців. Всім зрозуміло, що такі цифри є краплею в морі, адже у такому випадку темпи вакцинації не дозволять в Україні сформуватися колективному імунітету від коронавірусної хвороби. А відтак, вакцинація може тривати десятки років, а справжнього ефекту так і не матиме.

Втім, навіть цей мізер може бути згаяний – чи то списаний через некваліфікований підхід уряду до всього процесу боротьби із загрозою. Так, термін придатності півмільйона індійських вакцин закінчується 23 червня 2021 року. Журналісти авторитетного «Дзеркала тижня» уже підрахували, що швидкість вакцинації має зрости принаймні вдвічі, щоб уся партія була використана вчасно. Наразі середній темп вакцинації в Україні складає близько 2400 щеплень на добу, отже до середини червня, при збереженні теперішніх темпів, Україна встигне використати лише половину завезених вакцин.

І проблема тут не лише у повільності системи, а й у відсутності довіри українців до вакцинації. На тлі повідомлень про локальні зупинки вакцинації таким же препаратом у Європі темпи вакцинації в Україні точно не збільшаться. І винити у цьому українців не варто. Влада уже не вперше демонструє безвідповідальність і нещирість, тому довіряти чи то міністру Степанову чи іншим чиновникам люди банально не можуть. Більшість громадян, які відмовляються зараз вакцинуватися, не є противниками вакцинацій в цілому – просто вони воліють дочекатися іншого препарату – більш перевіреного, менш ризикованого. Чи правильною є очікувальна стратегія? Сказати важко, адже кожен розуміє важливість вакцинації, але те, що не можна у відмові звинувачувати українців (серед яких, до слова, багато медиків) – це однозначно.

МОЗ і весь уряд втратили довіру українців, не провели ефективної комунікації, не доклали зусиль, аби у найбільшу країну Європи доставити найефектнішу вакцину.

Натомість влада за словами заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка вирішила залякати українців. Мовляв, нас усіх позбавлять права вибору вакцини. Забувши при цьому, що насильно нікого змусити впустити у себе невідому речовину сумнівного походження не можна.

Чи справді така погана вакцина, яка зараз є в Україні? Можливо й ні, але чи хтось намагається нам це пояснити?! Складається враження, що владі вигідно, щоб ситуація із коронавірусом в Україні тривала якомога довше, і «під шумок» страшного вірусу в українців було менше питань про ефективність самої влади.

Варто також наголосити і на тому, що вакцинація в Україні має бути і надалі добровільною, але водночас не варто забувати про те, що для подолання коронавірусу варто сформувати колективний імунітет. Поряд з тим виникає питання – коли вакцинація дійде до села, оскільки зараз спеціалізовані пункти вакцинації працюють у містах та райцентрах…

Не будучи експертом, не можу закликати українців вакцинуватися чи ні. Кожен повинен прийняти це рішення самостійно. Але закликаю владу докласти усіх зусиль, аби привезти врешті в Україну найбільш ефективну і надійну вакцину. Не вірю, що цього зробити не можна.

Поки ж ми повинні берегти себе та своїх рідних, бо, на жаль, ми з вами через рік локдаунів знову опинились сам на сам із проблемою.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.