Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

пам'ятник Омеляну Ковчу в Польщі

istpravda.com.ua

П'ятниця, 26 березня 2021, 15:43

Пам’ятник українському священнику Омеляну Ковчу встановили в Польщі

пам'ятник Омеляну Ковчу в Польщі

Пам’ятник блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу встановили на Дорозі мучеників Майданека у Любліні.

Пам’ятник блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу встановили на Дорозі мучеників Майданека у Любліні (Польща) вчора, 25 березня, в день роковин його смерті. 

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат Володимир В’ятрович.

Над скульптурою працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко. Монумент створили за кошти благодійних внесків.

На скульптурі польською, українською та на івриті вигравіюваний фрагмент листа отця Ковча, написаного з Майданека до своєї сім’ї: «Ми тут усі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик серед них. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я відправляю богослужіння, усі моляться. Вони вмирають по-різному, а я допомагаю їм перейти цей малий міст до вічності».

Рішення про встановлення пам’ятника отцю Омеляну Ковчу міська рада Любліна прийняла у 2018 році.

Нагадаємо, Греко-католицький священник Омелян Ковч під час Другої світової війни допомагав і рятував євреїв, українців, поляків.

У 1999 році Єврейська Рада України присвоїла отцю Омеляну Ковчу звання «Праведник України». 2001 року у Львові Омелян Ковч був беатифікований Папою Іоаном Павлом II. Восени 2008 року Синод єпископів УГКЦ проголосив Блаженного Священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.

Пам’ятник отцю Ковчу на Львівщині відкрили в 2012 році, у Перемишлянах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.