Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   Понеділок, 26 квітня 2021, 17:00

Михайло Цимбалюк про реалії епохи багатства

Михайло Цимбалюк

Минулого тижня Кабмін проголосував за постанову, якою посилив адресність надання житлових субсидій для забезпечення соціальної підтримки населенню.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

«Минулого тижня Кабмін на позачерговому засіданні проголосував за постанову, якою посилив адресність надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населенню.

Так, документом передбачено переглянути підходи до обліку майнового стану, зокрема, при призначенні житлових субсидій враховувати отримані доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів. Окрім того, в Уряді планують скасувати діяльність і повноваження комісій, які утворені місцевими органами влади, щодо прийняття рішення про призначення житлових субсидій в окремих випадках за наявності умов, при яких така субсидія не призначається. Ще одним «покращенням» є ініціатива урядовців посилити вимоги при призначенні житлових субсидій в частині здійснення одноразових вартісних покупок, наявності банківських депозитів, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів, перетину кордону тощо.

У підсумку основне завдання документа – виставити нові бар’єри для претендентів на державні компенсації за оплату комунальних послуг. І тим самим – скоротити кількість одержувачів такої допомоги.

За даними Мінсоцполітики, нині в Україні субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримують близько 3 мільйонів домогосподарств, середній її розмір у лютому цього року склав 1483 гривень.

Тут варто пригадати лютий цього року, коли прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив, що субсидій на компенсацію вартості комунальних послуг вистачить для всіх, хто їх потребує. Правда, тоді він сказав, що «зараз в Україні фактично 5 мільйонів домогосподарств отримують допомогу від держави», що розходиться з даними Мінсоцполітики.

Станом на зараз діє кілька критеріїв, за якими сім’ю можуть позбавити субсидії на оплату ЖКП – якщо є будинок площею від 200 кв. м або квартира від 120 кв. м, якщо є машина «молодша» п’яти років, якщо сім’я зробила покупку на суму від 50 тис. грн, якщо останнім часом одержувачі субсидії не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

Нові ініціативи Уряду додають нові обмеження. При визначенні рівня добробуту сім’ї або самотньої людини враховуватимуться також доходи від депозитів, цінних паперів, інші дивіденди від активів. Крім того, Мінфін пропонує відстежувати сам факт наявності банківського депозиту, покупки іноземної валюти, банківських металів або навіть факт виїзду за кордон (!). Все це може стати підставою для відмови в субсидії.

Відтак, прийнятий Кабміном законопроект ставить перед українцями більше запитань, аніж відповідей. Зокрема, виникає питання щодо формулювання «виїзд за кордон» і як цей факт виїзду класифікуватиметься. Логічне питання і про наявність банківського депозиту – якщо пересічний українець отримуватиме з нього кількасот гривень – це вже причина відмовити у субсидії?

І таких малообґрунтованих і дивних формулювань і напрацьованих Урядом документах можна знайти чимало.

Беззаперечним фактом же є те, що в Україні впродовж останніх років йде планомірна політика зменшення виплат субиідіантам. Так, у порівнянні з минулим роком сума зменшена на 12 мільярдів гривень.

І, напевно, уже надто заяложено говорити про передвиборний лозунг чинної влади про «кінець епохи бідності», але уникнути згадки про нього також неможливо. Адже цинізм урядовців просто вражає: на тлі катастрофічних затримок із соціальними виплатами, колапсу економіки, знищенням малого і середнього бізнесу, ростом ціни на комунальні послуги і безпрецедентним здорожчанням продуктів харчування (чого варта лише ціна на олію) – обмежувати своїх громадян у праві на пільги.

Причин таких дій урядовців може бути лише дві: або цілеспрямоване знущання над українцями, або повне нерозуміння принципів роботи економіки і неусвідомлення реального стану справ у суспільстві. І, якщо чесно, то невідомо який із цих варіантів гірший…» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.