Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

lvivske.info

Четвер, 3 січня 2013, 15:59

Нова експозиція відкрилася у Львівському історичному музеї

Сьогодні, з січня, у Львівському історичному музеї відкрили два зали, спрямовані на історію Львова ХІV— поч. ХІХ ст.

Про це Варіанти повідомила прес-служба Львівського музею.

Експозиція відкрита для перегляду на пл. Ринок, 24.

«Чільне місце в експозиції через вісім років після експонування  на виставках у різних містах Республіки Польща в Музеї зайняла картина художників З. Розвадовського і С. Яновського «Львів у ІІ половині ХVІІІ ст.», яка  написана у 1929 році на основі макета м Львова, виконаного архітектором та інженером В. Долинським», – ЗАЗНАЧЕНО У ПОВІДОМЛЕННІ.

В експозиції представлені чимало цікавих пам’яток, зокрема, такі раритети, як церемоніальні срібні ключі від брам і хвірток Львова ХVІІІ ст., макет ратуші ХVІІ ст. (авторства архітектора  Я. Вітвицького),  флюгер у вигляді лева, який був на шпилі ратуші XVII ст., срібна кельма, виготовлена 14 жовтня 1826 року для  закладання  нової ратуші.

Відвідувачі мають можливість побачити «Магдебурзьке право» 1580 року – книгу, надруковану у Львові в похідній королівській друкарні, церемоніальний і катівські мечі ХVІ ст.,  знаки львівських цехів, оригінальні  ремісничі вироби  ХVІ—ХVІІІ ст. Експозицію поповнили нові цікаві пам’ятки, зокрема робота невідомого автора —  скульптурний погрудний портрет консула Львова першої половини ХІХ ст. Йоанна Гоме,  гравюра Ф. Гогенберга «Вид Львова на поч. XVII ст.» за рис. А. Пассаротті (1618 р.), гравюра «Святоюрський ярмарок»  К.Ауера (20-ті роки ХІХ ст.).

Нагадаємо, 28 грудня у Львівському історичному музеї відкриється оновлена виставка «Історія в гербах».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.