Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   Четвер, 13 травня 2021, 13:45

Цимбалюк: Село без пошти, пенсія – на картку?

Михайло Цимбалюк

Від вересня цього року виплачувати пенсії та грошову допомогу більшості жителів України мали би на банківську картку.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

«Таку постанову прийняв Кабмін наприкінці березня, але через місяць прем’єр-міністр заявив, що українці мають мати право вибору і такий перехід повинен бути поступовим.

Зрештою, відповідальні органи мають порадитися як це реалізовувати по факту, щоб найменше потерпали ті, хто отримує державну допомогу.

Якщо проаналізувати урядову ініціативу, то насправді українців готують до того, що додому гроші носитимуть лише маломобільним категоріям пенсіонерів. Таке рішення уряду, яке на певний час «відмотали назад», обумовлено насамперед через вимоги державного підприємства «Укрпошти», яка доставляє пенсії по домівках, збільшити тарифи за доставку. А відповідно грошей у держави на це немає.

Перевести майже всіх пенсіонерів на банківські картки уряд змушений (це все одно відбудеться) через постійні зміни тарифів на послуги «Укрпошти». За останні два роки плату за доставку пенсій «Укрпошті» держава збільшила майже вдвічі. Так, від квітня поштовий оператор за доставку пенсій у містах отримує 1,3% від виплат, у селах – 2,65%.

Водночас в «Укрпошті» нарікають, що практично весь час працюють у збиток. За новими відсотками ця структура готова працювати лише до осені, а надалі знову прогнозують ріст відсотків за надання своїх послуг. Виникає логічне питання – чи ефективна система менеджменту у цій державній структурі, керівництво якої отримує зарплату в декількасот тисяч гривень, а поштарі через урізання ставок виходять на роботу двічі-тричі, а подекуди й раз на тиждень. В «Укрпошті» з одного боку кажуть, що немає грошей, а з іншого закуповують масово автотранспорт.

В Україні понад 11 мільйонів пенсіонерів – третина сільського населення отримують пенсію саме через «Укрпошту». Через те, що Уряд поставив на паузу своє рішення щодо переходу на банківські картки пенсіонери, що не потрапляють під пільгові категорії, змушені обрати собі банк для отримання пенсії. Якщо цього не буде зроблено – це зробить сама держава. Попереду Пенсійний фонд має провести конкурс, хто б іще міг доставляти пенсії. Але чи знайдеться конкурент національному оператору поштового зв’язку поки що не зрозуміло. Та й варто не забувати, що мережа державних банків у селах та містечках не надто розгалужена, – відповідно пенсіонери вимушені будуть самостійно долати десятки кілометрів, аби отримати від держави свої зароблені кошти…

В контексті розмови про «Укрпошту» не можу не закцентувати увагу на поступовій оптимізації цієї структури. Вважаю цей процес антисоціальним, тим, який свідчить про повну відсутність стратегічного бачення або ж відверту антидержавницьку позицію. Адже пошта для кожного з нас – це не лише частина власної історії, але й вимога повсякдення. Так, в епоху новітніх технологій ця державна структура втрачає свої позиції, але основною проблемою підприємства є не поступ цивілізації, а дії, які неспроможні гідно відповідати на виклики часу. А тим більше ставить під загрозу функціонування й інших важливих сфер життя країни» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.