Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Воркшоп у Старому Селі

Четвер, 3 червня 2021, 14:48

Замок у Старому Селі відтворять у 3D форматі

Воркшоп у Старому Селі

На Львівщині руїни замку у Старому Селі засканують та представлять у  3D форматі.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Оборонну твердиню, що знаходиться на території Старого Села, відсканують та створять  3D модель. У майбутньому виконану роботу можна буде використати не лише для туристичного просування пам’ятки архітектури, але й для моніторингу стану та потреб виконання проєкт консервації збережених стін замку, що планується робити надалі. 

Замок у Старому Селі – одна з 16 пам'яток, які цього року відсканують у межах проєкту "Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження". У рамках проєкту буде надруковано спеціальний набір АR-поштівок, які розповсюджуватимуть безкоштовно: навівши камеру смартфона на листівку та скориставшись додатком PocketCityAR, можна буде побачити 3D-модель кожної пам'ятки Львівщини та об'єкти культурної спадщини з Києва, Харкова, Львова, Чорткова та Одеси, які вже є у додатку.

"За допомогою фотоапаратів, сканерів та дронів ми максимально детально фіксуємо до кожного сантиметру замкових стін, уникаючи похибки. Впродовж одного дня ми робимо тисячі фотографій, які дозволять відтворити будівлю у точних розмірах в тривимірному просторі. Для України це доволі нова технологія, але дуже перспективна. Триватимуть зйомки замку ще приблизно місяць", – пояснює Юри Преподобний, співзасновник компанії Skeiron.

За словами начальника управління охорони об'єктів культурної спадщини Львівської ОДА Василя Петрика, лазерне сканування дозволяє зробити максимально точні заміри пам'яток та суттєво полегшує роботу реставраторів.

"Коли мова йде про виготовлення проєкт реставрації або консервації пам'яток, перш за все, необхідно детально зафіксувати актуальний стан. Цифрова модель дає повну геометрію складного об'єкту з деталізацією, якої достатньо, аби виконати обмірні креслення і визначити втрати пам'ятки. Крім того, ми отримуємо універсальне 3D-зображення, з яким можна надалі працюватимемо – можна сформувати план території, побачити стан елементів, які зазвичай недоступні для огляду. Аби отримати такі результати традиційним методом, потрібно значно більше часу та зусиль дослідників. А у випадку таких масштабних замкових руїн як у Старому Селі цей метод фіксації є найбільш ефективним", – розповів Василь Петрик.

Проєкт "Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження ініціював департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, партнером є Інститут стратегії культури, а фінансову підтримку надав Український культурний фонд.

"Кожна з пам'яток, котра увійшла у список відтворення 3D моделі має дуже великий потенціал та заслуговує на нове життя Ми хочемо говорити не лише про їхню консервацію чи реставрацію, а про включення у життя громади та регіону. Ці пам'ятки можуть бути хорошими туристичними магнітами та точками зростання для громад", – розповіла координаторка проєкту Наталя Войцещук.



"Разом з експертами та громадами, ми шукаємо відповіді на непрості питання, як далі використовувати важливі об'єкти культурної спадщини. Цей проєкт хороший привід для усіх зацікавлених сторін зустрітися і подумати, що означають для нас ц пам'ятки, як їх можна використовувати, як громади бачать свою роль у їхньому майбутньому, і навпаки – чим пам'ятки цінні для громад", – каже кураторка  аналітичної частини проєкт Мар'яна Куземська-Данилюк.

За словами Мар'яни Куземсько-Данилюк, важлива частина проєкт – почути експертів у галузі архітектури, культури, туризму, а також вивчити думку локальних громад.

До реставраційних робіт також залучені студенти НУ "Львівська політехніка", інституту архітектури, кафедри реставрування. Для них проводять воркшопи, де навчають працювати зі створенням 3D моделей.

За́мок у Старо́му Селі́ (Старосі́льський за́мок) – пам'ятка архітектури XV–XVII століть, розташована в селі Старе Село (Львівський район, Львівська область). Перше укріплення на території Старого Села у вигляді дерев’яного замку збудовано у 1448 р. Замок завдяки своїй площі (2 га) вважається найбільшим на Львівщині.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.