Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Виставка

Пресслужба Львівської ОДА

Середа, 16 червня 2021, 12:57

У Львівському палаці мистецтв відбудеться виставка українських мистців-емігрантів

Виставка

"Українські герої – мистці у світі": у Львівському палаці мистецтв проведуть виставку картин-анімацій українських митців-емігрантів.

Про це повідомляє пресслужба Львівської облдержадміністрації.

23-28 червня у Львівському Палаці Мистецтв відбудеться виставка картин-анімацій "Українські герої – мистці у світі" приурочена до 25-ї річниці Конституції України. Авторами експозицій є відомі у світі мистці українського походження, які через різні політичні, економічні та соціальні обставини змушені були покинути Україну в процесі чотирьох хвиль еміграції.

Виставка проводиться інноваційним цифровим методом аби привернути увагу широкого загалу нашого суспільства до "високоякісного абстрактного мистецтва дітей з особливими потребами", показати дію мистецтва, як арттерапії.

На стінах Палацу мистецтв оживуть картини відомих українців, які на різних континентах планети, в Бразилії, Аргентині, США, Канаді, Англії, Австралії, Німеччині, Франції, були промоутерами України та української ідентичності. Картини  Мігеля Бакуна (Бразилія), Бориса Крюкова (Аргентина), Володимира Савчака (Австралія), Юрія Соловія та Едварда Козака (США), Емми Андієвської  та Олександра Грищенка (Німеччина) будуть представлені для глядача у форматі цифрового мистецтва. Доповненням до виставки будуть мистецькі інсталяції на тему "моє коріння на чужому ґрунті".

Основна мета проєкту – розкрити ширше поняття "український герой", і передусім для української молоді, показати ширшу палітру відомих українців, які мали дуже складні життєві обставини, проте, завжди у різних географічних контекстах гордо демонстрували свою українську приналежність. Тому безумовно заслуговують, щоб їхні імена були повернуті в історію України. 

У рамках проєкту "Українські герої у світі" в окремому залі Палацу мистецтв відбудеться також виставка "Сонце дароване дітьми Сонця", або анімоване малярство, створене дітьми із синдромом Дауна.

Цей проєкт передбачає ознайомити львів’ян і гостей міста з історіями життя і творчістю дітей із Синдромом Дауна. Через їхнє мистецтво показати, як ці діти бачать світ, про що вони мріють, через що переживають, і чим вони живуть. Відтак, через унікальну і креативну подачу їхніх картин ми хочемо загалом привернути увагу до існування мистецтва такої категорії людей, оскільки у світі вже існують самостійні цілі напрямки і "банк даних" такого типу мистецтва із відповідною культурою його колекціонування та меценатства.

Сьогодні в Україні почали активізуватися мистецькі практики з особливими категоріями дітей, зокрема, з дітьми із синдромом Дауна. Як зауважують організатори заходу, такі практики є позитивними, проте дуже "скромними" і локальними і про них знає невелике коло людей. Метою проєкту є також про високоякісне мистецтво дітей Сонця сказати і показати інноваційними методами подачі, цікавими для прогресивних глядацьких категорій нашого суспільства.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.