Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

ВО "Батьківщина"

Прес-реліз,   Вівторок, 6 липня 2021, 17:30

Не вистачає грошей на підвищення пенсій – Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

В Україні до 1 жовтня відклали заплановане підвищення пенсійних виплат для двох категорій пенсіонерів – тим, кому виповнилося 75 і 80 років. 

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку. 

«Влада пояснила це відсутністю коштів у бюджеті, проте експерти запевняють, що інформація про перенесення часу підняття пенсій почала ширитися ще наприкінці минулого року.

У профільному міністерстві Кабміну ще навесні озвучували, що з 1 липня будуть доплати пенсіонерам, але коштів у державному бюджеті немає, а це свідчення того, що вирішувати питання щодо комплексного підняття мінімальної пенсії урядовці візьмуться не найближчим часом.

У парламентському комітеті з питань соціальної політики триває дискусія – як прожитковий мінімум, зафіксований у бюджеті, прирівняти до реального. В бюджеті зафіксовано 2 294 гривень, а реальний коливається в межах 4,5 тисячі гривень за підрахунками Міністерства соціальної політики.

Тому ми можемо зробити простий, але фаховий висновок – Уряд займається не тим, що потрібно українському суспільству та Українській державі в цілому. Варто вживати термінових заходів для порятунку економіки та виведення її з тіні. Передовсім необхідно проводити реформи – не лише пенсійну, а й податкову. Адже понад 4 мільйони громадян України, за різними підрахунками, сьогодні працюють у тіньовому секторі економіки і не сплачують податків.

Через це слід створити таку податкову базу, щоби платити податки було вигідно й роботодавцям, і найманим працівникам, інакше діра Пенсійного фонду збільшуватиметься до безмежності.

Реформа пенсійної системи однозначно потрібна, але вона має бути системною. Поки що Уряд не підготував такої програми. Дискусія триває лише щодо другого рівня накопичувальних систем, але це перспектива на десятки років, а пенсії платити потрібно негайно.

Факт полягає у тому, що Міністерство соціальної політики не планує доходів, там пропонують лише розхідну частину. А дохідна частина – це прерогатива Міністерства фінансів та тих структур, які нині стягують податки, контролюють митні збори та інші платежі. Така ситуація в Кабміні – це недопрацювання, насамперед, прем’єр-міністра, який однозначно мав можливість знайти кошти для такого підвищення пенсій.

Інфляція зростає, ціни на продукти харчування також шалено пнуться догори. Через це важливо, аби держава вже з березня наступного року індексувала на рівень інфляції всі пенсії, а не так, як це сталося цьогоріч, коли були певні обмеження. І загалом правда полягає в тому, що держава зобов’язана активно працювати над реальною пенсійною реформою.

Без виведення економіки з тіні, без збільшення виробництва, створення робочих місць (до речі, замість створення обіцяних 500 тисяч робочих місць у нас вийшло більше мільйона безробітних), без реального пожвавлення економічних процесів будь-які реформи будуть приречені на катастрофу.

Зрозуміло, що є об’єктивні причини катастрофічних економічних показників, зокрема, карантин. Але є й суб’єктивні: це насамперед недостатня робота Уряду, надмірний тиск на бізнес, недостатня підтримка представників малого й середнього бізнесу, які просто втратили можливість отримувати прибуток. Це ті проблеми, які може вирішувати Уряд, якщо дбатиме про системність, а не розшаркуватиметься на гібрид популізму і режиму гасіння пожеж» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.