Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

archive.khpg.org

Неділя, 13 січня 2013, 15:08

Помер дисидент Михайло Горинь

Сьогодні вночі на 83 році життя помер відомий український громадський діяч, дисидент, політв'язень Михайло Горинь.

 

 

Поховають політичного активіста у Львові, 15 січня. Про це повідомляє "Українська правда".

Михайло Горинь народився 17 червня 1930 р. у селі Кнісело Жидачівського району Львівської області.

 З 1949 до 1955 рр. навчався на відділенні логіки та психології Львівського університету. 1953 року був відсторонений від навчання за відмову вступити в комсомол. Увесь цей час підтримував контакт з українським підпіллям, виготовляв і розповсюджував листівки.

Наступні роки учителював в різних школах Дрогобицького району, завідував районним методичним кабінетом, працював інспектором Стрілківського райВНО.

З 1961 р. займався науковою діяльністю, зокрема орґанізував при Львівському заводі автонавантажувачів першу в СРСР експериментальну науково-практичну лабораторію психології і фізіології праці.

Того ж часу почались перші його контакти з шістдесятниками. У 1963 р. виступив як один із фундаторів Львівського клубу творчої молоді «Пролісок». Відтоді стосунки між М.Горинем і владою погіршувились, і 26 серпня 1965 р. його заарештували за «антирадянську агітацію і пропаганду».

18 квітня 1966 р. на закритому засіданні Львівський обласний суд засудив Михайла Гориня на 6 років таборів суворого режиму.

26 серпня 1971 р. вийшов на свободу й оселився у Львові. 3 листопада 1981 р. був удруге заарештуваний. Попри оголошене ним голодування та пов'язаний із цим серцевий напад, 25 червня 1982 р. був засуджений на 10 років позбавлення волі в таборах особливо суворого режиму та 5 років заслання.

Через велику кількість захворюваннь (запалення нирок, гіпертонія, аритмія, інфаркт міокарда) 28 листопада 1986 р. М.Гориня етаповали до Львова, де його наздогнав другий інфаркт. 2 липня 1987 р. був помилуваний.

Відразу після звільнення повернувся до політики. В квітні 1990 р. став одним із фундаторів Української республіканської партії (УРП). Згодом створив разом з однодумцями Республіканську християнську партію.

 З 19 травня 2000 р. до 20 серпня 2006 р. працював головою Української Всесвітньої Координаційної Ради. Згодом відійшов від активної політичної діяльності.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.