Зміст статті

9 серпня 2021Ірина Савчук

Карта правових потреб Львівського району

Громадські активісти складають Карту правових потреб у Львівському районі.

Карту правових потреб мешканців територіальних громад Львівського району  розробляє громадська організація "Освітній ресурсний центр" у межах проєкту  "Підвищення правової спроможності ОТГ Львівського району та сприяння у впровадженні практик альтернативного вирішення правових спорів" за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в межах проєкту "EU4USociety" у співпраці з Європейським Союзом.

В основі карти будуть результати комплексного дослідження: моніторингу правових потреб, опитування мешканців громад, аналізу звернень з правових питань.

Проєкт націлений на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад Львівського району, доступності безоплатної правової допомоги для мешканців віддалених громад, поширення практики альтернативного позасудового вирішення правових спорів, налагодження ефективної взаємодії місцевих органів влади, юристів з медіаторами, а також поширення результатів проєкту на регіональному рівні.

Задля досягнення мети, окрім моніторингу правових потреб у Городоцькій, Перемишлянській, Пустомитівській, Рава-Руській, Солонківській, Куликівській та Бібрській територіальних громадах  Львівського району, у межах проєкту також проводять семінари для посадовців та лідерів громад з роз'яснення питань, які пов'язані з організацією надання безоплатної правової допомоги в громадах та практики альтернативного позасудового вирішення правових спорів, тренінги для мешканців громад щодо розв'язання своїх проблем у правовий спосіб, консультування мешканців з правових питань.

Наприкінці року Освітній ресурсний центр проведе підсумкову конференцію, де представлять аналітичний звіт, який підготують за результатами дослідження. Адже у підсумку досвід реалізації проєкту дозволить краще зрозуміти правові потреби в громадах, віднайти механізми їхнього вирішення у правовий спосіб та сприятиме формуванню культури мирного врегулювання спорів через медіацію.

В основу роботи експертів і консультантів проєкту покладені дані моніторингу правових потреб. Саме його результати дозволили зосередитися на двох основних аспектах: роз'ясненні механізмів і переваг безоплатної правової допомоги, права громадян на безоплатну правову допомогу та  ознайомленні з альтернативним способом розв'язання конфліктів – медіацією.

Адже проблемою в новостворених громадах Львівщини, як визначили спеціалісти проєкту, є недостатня поінформованість мешканців та посадових осіб органів місцевого самоврядування про право на безоплатну правову допомогу та механізми його реалізації. Ще одну проблему фахівці вбачають у тому, що не лише мешканці, але й більшість чиновників не знають про те, що кожен орган місцевого самоврядування чи державної влади зобов'язаний надавати первинну правову допомогу з тих питань, вирішення яких належить до їхньої компетенції.

Власне в цьому питанні Освітній ресурсний центр активно співпрацює з Львівським місцевим центром з надання безоплатної правової допомоги. Його фахівці беруть участь в проведенні заходів у межах проєкту, допомагають в формуванні інформаційних матеріалів та поширенню інформації про проєкт. Юристи проєкту зазначають, що громадяни у віддалених селах недостатньо активні під час розв'язання своїх правових питань.

Завдяки співпраці у межах проєкту громадських активістів і представників місцевого самоврядування вдається виправити ситуацію шляхом інформування населення щодо розв'язання проблем у правовий спосіб та інструментів захисту прав. Зустрічі, які вже відбулися в різних громадах Львівської області, збирали по декілька десятків мешканців. На кінець липня  юристи здійснили десять виїздів у віддалені села Львівського району, а всього до кінця року запланували вісімнадцять виїздів. Під час цих виїздів вони проводять інформаційні сесії, де розповідають мешканцям про безоплатну правову допомогу та можливості позасудового вирішення спорів, поширюють інформаційно-роз'яснювальні буклети з правових питань. Після завершення інформаційної сесії юристи надають консультації присутнім з актуальних для них питань.

Наприклад, на заході з мешканцями села Вишнівчик Перемишлянського району юристи проєкту потрапили на зустріч з представником орендаря земельних паїв та наголосили місцевим мешканцям на необхідності оформити сертифікати на земельні паї, оскільки після 2025 року неоформлені паї без кадастрового номера перейдуть у власність громади, а тому залишиться лише можливість через суд довести своє право на земельну ділянку.

Активно долучається до консультування громадян юридична клініка Львівського університету бізнесу і права, який також є партнером цього проєкту.

Серед позасудових методів вирішення правових спорів у межах проєкту ставиться акцент на медіації. Медіація є альтернативним способом вирішення спорів, однак наразі вона законодавчо не врегульована в Україні. Цей інструмент використовується в сімейних та спадкових спорах, в спорах між сусідами тощо. Альтернативні методи вирішення спорів набувають популярності серед населення та полегшують навантаження на судову систему. 

До того ж під час вирішення спорів в суді інколи на рішення треба чекати роками, тоді як люди продовжують жити в конфлікті, а низький рівень довіри до судової системи спричиняє ситуацію, коли сторони залишаються незадоволеними рішенням суду та оскаржують його. Натомість медіація є екологічним способом вирішення спорів, оскільки люди самі несуть відповідальність за вирішення спору.

Солонка

Медіація – це спосіб вирішення спорів через посередника (медіатора). Медіатор організовує та проводить перемовини для вирішення конфлікту, сприяє досягненню сторонами взаємоприйнятної згоди розв'язати спір, зосереджуючись при цьому на інтересах сторін, а не на правових позиціях чи договірних правах. Водночас медіатор не представляє інтереси жодної зі сторін та не зацікавлений у результаті домовленостей. Внаслідок медіації сторони самостійно визначають варіанти врегулювання спору між ними, зміст договору за результатами медіації, строки та способи його виконання. Тобто рішення за взаємною згодою приймають самі учасники, а це зумовлює високий ступінь їхнього добровільного виконання.

Велике значення в опрацюванні теми практики альтернативних способів вирішення правових спорів мала співпраця з ГО "Львівський центр медіації", зокрема їхня експертна підтримка. Організатори сподіваються, що проведена в громадах робота дасть їм поштовх до розвитку, а проєкт допоможе підвищити рівень професійної компетентності посадовців та лідерів громад з організації безоплатної правової допомоги в громадах та доступу до медіації. Зокрема, для посилення правової спроможності громад органи місцевого самоврядування можуть створити комунальне підприємство з надання правової допомоги. Проте дозволити собі таке можуть лише заможні громади.

Натомість мешканцям громад у житті завжди знадобляться знання про інструменти захисту своїх прав та механізми локальної демократії, які вони отримають у межах проєкту.

Рава-Руська

Матеріал підготували за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компонента проєкту EU4USociety. Матеріал зображає позицію авторів і не обов'язково показує позицію Міжнародного фонду "Відродження" та Європейського Союзу".

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.