Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   Понеділок, 16 серпня 2021, 16:02

Уряд не має стратегії призначення субсидій – Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

З 1 жовтня уряд має намір скасувати 50% підвищення соціальних нормативів споживання енергоносіїв, що дозволить зменшити розміри субсидій.

Ці нормативи були підвищенні у 2020 році у зв’язку з пандемією, але тепер їх хочуть повернути до колишніх значень. Тобто субсидія буде призначатись вже на менший обсяг споживання енергоресурсів, а решту спожитого доведеться оплачувати за повною ціною.

«Навесні 2020 року йшлося про збільшення на 50% соціальних нормативів на ЖКП при призначенні субсидій. Цю норму відновлять у випадку, якщо регіон потрапить у червону зону», – розтлумачив дії уряду заступник голови комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку. 

Нардеп від ВО «Батьківщина» зауважив, що система автоматичного призначення субсидій ще більш-менш діє лише у великих містах. Водночас, у малих містах і ОТГ вона не працює.

«Людям доводиться заново збирати папери, щоб отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Така нестабільність у питанні субсидій і пільг на житлово-комунальні послуги свідчить про відсутність урядової стратегії щодо призначення допомоги від держави», – переконаний Михайло Цимбалюк.

За словами політика, тепер у багатьох випадках доцільність призначення субсидії визначатимуть інспектори Національної соціальної сервісної служби та її територіальні органи, які контролюватимуть отримувачів субсидій і вимагатимуть повернення коштів у випадку, якщо визначать, що сім’я одержувала допомогу безпідставно.

«Вони матимуть право вимагати повернення у бюджет субсидії, що виплачувалась протягом кілька років. Але доки в держави немає чітких критеріїв для визначення, хто потребує субсидії, залишатиметься дуже великий вплив суб’єктивного чинника, а відтак і простір для корупції і зловживань», – вважає Михало Цимбалюк.

Він також додав, що інспекція субсидіарних помешкань перевірятиме умови проживання сім’ї, щоб визначити об’єктивні підстави для надання пільг.

«Ця маніпуляція є порушенням конституційних прав громадян. Повернення отриманих субсидій в бюджет за кілька років має вирішувати тільки суд бо інакше лише зростатиме корупція», – підсумував Михайло Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.