Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

знайдена сокира

Фб Нацмузею історії

Четвер, 19 серпня 2021, 17:33

Львів’янин викупив і подарував музею унікальну сокиру з тризубом

знайдена сокира

Львів’янин викупив сокиру Х-ХІІІ століть та подарував її Нацмузею історії України.

Про це повідомляє Національний музей історії України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Львів’янин Тарас Хмеловський подарував до Дня Незалежності Національному музею історії України унікальну залізну сокиру з тризубом Х-ХІІІ століть, яку він викупив на аукціоні у "чорних археологів".

"Тарас Хмеловський – археолог за освітою, хоча і не працює за фахом. Кілька років підтримує дослідження Інституту археології НАН України. Від науковців він і дізнався про унікальну сокиру, яка потрапила на "чорний ринок" старожитностей і могла бути вивезена закордон. Тарас Хмеловський вирішив врятувати артефакт. Єдиним реальним виходом було викупити сокиру на аукціоні, що і зробив львів’янин" – йдеться у повідомленні.

Реставрацію сокири провів художник-реставратор Віктор Голуб, вона належить до доволі рідкісної групи інкрустованих бойових сокир.

"Форма цього екземпляру, вочевидь, місцева, аналогії їй відомі та датуються доволі широким часовим періодом Х-ХІІІ століть. Проте мотив орнаменту рідкісний, якщо не сказати – унікальний. За окремими елементами, з яких складається орнамент, його можна датувати в межах вужчого часу, від кінця Х до початку ХІ століть. Цьому відповідає й інкрустація тризубом, іконографія якого датується періодом княжіння Володимира Святославича" – наголосив генеральний директор Нацмузею історії України Федір Андрощук.

Цінну знахідку Тарас Хмеловський вирішив передати до Національного музею історії України.

"Спочатку я хотів лише допомогти своїм друзям-археологам, згодом – показати іншим, що варто допомогти музеям, замість того, щоб знищувати нашу історію, тишком скуповуючи безцінні предмети та розорюючи задля цього пам’ятки" – пояснив Хмеловський.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.