Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Компанії

gazeta.lviv.ua

Вівторок, 15 січня 2013, 18:11

Прокуратура роз’яснила ситуацію із заборгованістю по зарплаті львівським шахтарям

Питання погашення заборгованої заробітної плати працівникам вуглевидобувної галузі Львівського регіону на постійному контролі прокуратури.

 

Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області. 

Завдяки державній підтримці  в сумі 800 млн. грн. в 2012 році вдалось уникнути заборгованості із виплати заробітної плати в ДП “Львіввугілля”.

Однак, у зв’язку із несвоєчасними розрахунками вказаного державного підприємства за надані йому послуги у скрутній фінансовій ситуації опинились ВАТ “Червоноградська автобаза” (надає транспортні послуги) та ПАТ “Львівська вугільна компанія” (надає послуги із збагачення рядового вугілля), - стверджується у повідомленні. 

Внаслідок цього відносно ВАТ “Червоноградська автобаза” порушено процедуру банкрутства, борг із виплати заробітної плати становить 2,9 млн.грн.  З метою захисту конституційних прав працівників, прокуратура Львівської області вступила в розгляд зазначеної справи.

Аналогічна проблема із невиплати заробітної плати існує на  ПАТ “Львівська вугільна компанія”, єдиним замовником якої є ДП “Львіввугілля”.

Наразі працівниками товариства не виплачено заробітну плату за другу половину листопада та грудень 2012 р.

Водночас прокуратура Львівської області вживає заходів щодо виплати заробітної плати на підприємствах вугільної промисловості.

Зокрема, протягом 2012 року за втручання прокуратури Львівської області працівникам ПАТ «Львівська вугільна компанія» виплачено 23,5 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати.

Крім того, прокурором Сокальського району 4 січня поточного року внесено подання керівництву компанії щодо перерахунку посадових окладів з урахуванням встановленої законодавством мінімальної заробітної плати. Вказане подання перебуває на розгляді.

Нагадаємо, сьогодні члени незалежної профспілки працівників ПАТ «Львівська вугільна компанія» пікетували Адміністрацію президента, вимагаючи повернути їм борги по зарплаті, які станом на 14 січня 2013 року заборгованість за листопад становить 4,6 млн грн, за грудень - 4,8 млн грн

Головна вимога учасників акції – виплатити заборгованість по заробітній платі та підвищити її згідно з чинним законодавства України. За словами голови профкому Ольги Шкоропад, ПАТ «Львівська вугільна компанія» розрахувалася з працівниками лише за жовтень минулого року.

«У грудні ми вже збиралися пікетувати Львівську обласну держадміністрацію. Після цього нам виплатили лише 50% зарплати за жовтень. І пообіцяли до 5 січня погасити заборгованість за листопад за умови, якщо не проводитимемо акції протесту біля облдержадміністрації. Наразі ж грошей немає, а ситуація на підприємстві погіршується», - повідомила Ольга Шкоропад.

Протестувальники вручили посадовцям з Адміністрації Президента відкритого листа, адресованого Віктору Януковичу. У кореспонденції зокрема зазначається: «Колектив ПАТ «Львівська вугільна компанія» звертається до вас у зв'язку з тривожною ситуацією, що склалася на підприємстві і в регіоні. Два роки протестними акціями ми вибиваємо мізерну заробітну плату.

У листі наголошується, що становище загострилось, коли Фонд держмайна України продав ПАТ «Західенерго», до складу якого входять Добротвірська , Бурштинська та Ладижинська ТЕС, у приватні руки, що фактично поставило тамтешній вугільний регіон на коліна.

«ПАТ «ДТЕК «Західенерго» використовує на електростанціях власне вугілля, а для ДП «Львіввугілля» та ДП «Волиньвугілля» погоджує мізерну кількість відвантаженого концентрату, - бідкаються у зверненні профспілківці. Та додають: - Вугілля Львівсько-Волинського басейну виявилося нікому не потрібне. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України не має важелів впливу на ПАТ «ДТЕК «Західенерго», а не маючи ринку збуту вирішує, без погодження з профспілками, закрити ряд шахт Львівсько-Волинського басейну, а саме: «Великомостівську», «Зарічну», «Візейську», шахти №1, № 5 та № 9 ДП «Волиньвугілля».

Відтак близько шести тисяч шахтарів буде викинуто на вулицю. Далі закриватимуть і інші шахти.

 Учасники акції інформують гаранта Конституції: «У нас трудиться 1023 працівники, з яких 578 - жінки. Де їм знайти роботу? Що чекає вугільний регіон? Злидні і зростання кримінальної злочинності? Ми неодноразово зверталися з листами до прокуратури, Фонду держмайна, Львівської обласної державної адміністрації, Міністерства енергетики та вугільної промисловості… Але, на жаль, крім відписок, ми нічого не отримали. Тепер вертаємося до Вас, пане Президенте, і просимо Вашої допомоги:

Виплатити  заборговану заробітну  плату  і  підняти  оклади  і тарифи згідно з чинним законодавством. 2. Дозволити ПАТ «Львівська вугільна компанія» відвантаження власної продукції, яка була закуплена у ДП «Волиньвугілля». 3. Накласти мораторій на закриття шахт Львівсько-Волинського басейну. 4. Зобов'язати ПАТ «ДТЕК «Західенерго» 50 % вугілля для електростанцій брати з Львівсько-Волинського басейну». Завершується послання на миротворчій ноті: «Наші вимоги не суперечать чинному законодавству, цілком правомірні та можливі. Їх виконання зніме напругу в західному регіоні».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.