Зміст статті

3 вересня 2021Ксенія Савчук

V Форум місцевого розвитку 2021

Фоторепортаж з V Форуму місцевого розвитку, що традиційно проводять у Трускавці.

Упродовж 2-3 вересня у Трускавці відбувається V Форум місцевого розвитку за участі представників влади різних рівнів та топових експертів, представників міністерств, а також іноземні делегації з Польщі, Словаччини, Румунії та Угорщини.

Організатори Форуму: Львівська обласна рада та Асоціація органів місцевого самоврядування "Єврорегіон-Карпати-Україна".   

Протягом двох днів проведення Форуму відбуваються фахові дискусії щодо можливостей та викликів, які постають перед Україною у процесі впровадження програми дій Європейської Комісії "Європейський зелений курс". Учасники форуму місцевого розвитку також підсумують конкретні результати, яких вдалося досягти громадам у межах Програми транскордонного співробітництва "Польща-Білорусь-Україна", обговорять перспективи впровадження цифрових стратегій та рішень для громад.  

Особливим пунктом програми цьогорічного заходу стала панельна дискусія "Перспективи розвитку вугільних територій", де учасники обговорювали стратегії трансформації вугільних шахт. Стратегічне планування стосується промислових об'єктів на заході та на сході України. Окремі дискусії форуму відвели для обговорення шляхів залучення фінансових ресурсів для розвитку територій, охорони довкілля та безпеки. 

Впродовж двох днів форуму також обговорювали теми розвитку гірських територій, туризму, безпеки та написання проєктних пропозицій для залучення інвестицій та отримання фінансування в рамках міжнародної технічної допомоги.

"Ми маємо бути спільними у думках і мріяти про сильну державу. Реформа децентралізації – це нелегкі рішення, але вона реалізовується заради результату – успішної нової історії України. Децентралізація не завершена, але це одна з найуспішніших реформ, яка отримує схвальні відгуки серед міжнародних партнерів", – зазначив перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак зазначила про важливість однакових можливостей для розвитку у великих та малих громадах, зокрема через два аспекти: бюджетне формування та ефективні менеджери публічного управління.

"Форум місцевого розвитку раніше був вузькопрофільним майданчиком для обговорення проблем Карпатських регіонів та їхнього розвитку. Сьогодні ж ми змінюємо формат, адже за активного процесу формування нових громад в контексті реформи децентралізації ми розуміємо, що є багато питань, на які громади за участі обласних рад шукають відповіді.

Важливо, що на Форумі є представники уряду, Верховної Ради України. Переконана, що у форматі живої дискусії, комунікації та обміну досвіду ми знайдемо розуміння того, що буде відбуватися надалі. Не менш важливо, щоб представники Верховної ради та урядовці почули донесену проблематику і прийняли відповідні рішення, які будуть перетворені у законопроєкти та проголосовані як закони, що необхідні для громад…

Сьогодні ми маємо два аспекти успішності громад, за якими їх можна оцінювати. Перший момент – бюджетне формування та оподаткування. Чинна податкова система виглядає таким чином, що сьогодні здебільшого великі громади, які сконцентровано навколо міст обласного значення або районних центрів, мають кращі перспективи розвитку, бо вже мають сконцентрований виробничий ресурс, робочу силу і податки осідають на їхніх територіях.

Усвідомлюємо, що найбільше інвестиційних проєктів сконцентровано навколо великих міст, що стосується плати податків, але водночас фактичне місце проведення діяльності багатьох підприємств відбувається у сільській місцевості, яка не отримує дивідендів від ресурсу, які по праву їм належать…

Другий важливий момент – є громади, які мають ресурси та великі перспективи розвитку, але водночас недостатньо напрацьовану систему менеджменту і відповідного управлінського штату, який би працював над розвитком цих громад.

Також маємо багато нових громад, де нові очільники та команди – люди, які вперше в органах місцевого самоврядування, і наразі, на жаль, не демонструють системного розвитку, який би хотілось бачити" – зазначила Ірина Гримак на пленарній дискусії. 

Голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький зауважив, що в центрі реформ має бути людина.

"Тому важливо надати можливість громадам розпоряджатися своїми землями, наблизити послуги, дати можливість надання якісної медичної допомоги та якісної освіти на місцях.

Завдання обласних державних адміністрацій – якісна реалізація державних та обласних програм, щоб люди отримали комфортне середовище для життя і розвитку. Разом з обласною радою ми готові допомагати, але громади мають йти нам на зустріч у цьому. Адже багато залежить від вас, представників самоврядування, від того, які проєкти ви будете подавати, на що будуть витрачені кошти. Багатьох цілей ми маємо досягти разом з вами", – сказав Максим Козицький.

Виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати-Україна" Галина Литвин зауважила, що карпатські області мають великий потенціал через розташування поблизу кордону з Європейським Союзом. Але проблема в тому, що регіон не має добре налагодженої внутрішньої комунікації, виникають проблеми з доїздом, з наповненням місцевих бюджетів та розвитком бізнесу.

"Маємо придумати, як розв'язувати ці проблеми і використати потенціал українських Карпат", – наголосила Галина Литвин.

 З програмою дискусій можна ознайомитися на офіційному сайті заходу.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.