Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   Четвер, 16 вересня 2021, 17:24

Цимбалюк про підвищення пенсій репресованим та примусово переселеним особам

Михайло Цимбалюк

Комітет ВРУ з питань соцполітики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту проголосувати за законопроект співавторства Михайла Цимбалюка.

Напередодні комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні включив до порядку денного сесії та рекомендував парламенту проголосувати за основу Законопроект 4480 співавторства народного депутата України від ВО «Батьківщина» Михайла Цимбалюка, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

Проектом Закону передбачено внести зміни до статті 77 Закону України «Про пенсійне забезпечення» замінивши фразу: «членам їх сімей, яких було примусово переселено» на «потерпілі від репресій», як передбачено у Законі України «Про реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Запропонований проект Закону розроблено з метою чіткого визначення категорій осіб, які мають право на підвищення пенсій, уточнення та визначення вживаних термінів у відповідність до запропонованих змін до Закону України «Про реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Так, Законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачено підвищення пенсій репресованим особам, яких у подальшому було реабілітовано, на 50%, а членам їх сімей, яких було примусово переселено, на 25% мінімальної пенсії за віком.

Минулої неділі ми відзначали День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках.

Одним із підсумків Другої світової війни стало встановлення нових державних кордонів в Європі, зокрема між СРСР і Польщею. Для визначення радянсько-польського кордону 9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням»: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, тоді було переселено близько 700 тисяч українців. А нині ця законодавча ініціатива стосується приблизно тисячі осіб.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.