Зміст статті

5 жовтня 2021Ірина Савчук

Тепло Новояворівської ТЕЦ

Візит на Новояворівську ТЕЦ та навчання з тарифоутворення.

Нафтогаз у межах проєкту #ProTeplo розповів журналістам про свою роботу на Новояворівській ТЕЦ.

4 жовтня Нафтогаз організував у Львові інформаційну сесію для представників регіональних ЗМІ про тарифоутворення, енергоощадність, технічні аспекти роботи систем теплопостачання та візит на Новояворівську ТЕЦ.

Теоретичну частину проєкту Нафтогаз провів у Центрі імені Митрополита Андрея Шептицького. Спікерами були: технічний директор"Нафтогаз Тепло" Федір Шевченко, член НКРЕКП у 2018-2019 роках Євген Магльований та виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

Опалювальний сезон в Нововорівську розпочнеться вчасно, принаймні в цьому активно переконувала місцева влада Новояворівська, виконавчий директор Нафтогаз Тепло Роман Зубик та директор Новояворівської ТЕЦ Степан Наумчик.

Різниця в підготовці до опалювального сезону цього року та в попередні періоди вже в тому, що цьогоріч підготовку в жовтні не почали, а майже завершили.

Натомість влітку містяни найімовірніше знову будуть без теплої води, тому що як пояснював міський голова Новояворівська Володимир Мацелюх, для цього потрібно укласти договір на управління з Нафтогазом на довший період. Хоча за іншої управляючої компанії в Новояворівську була тепла вода влітку, і за словами міського голови, важко пояснити людям те, чому вони не мають того, що мали раніше.

"Підготовка ТЕЦ і тепломереж на стадії завершення, відтак опалювальний сезон стартує без жодних затримок. Однак, вкотре звертаємося до керівництва НАК "Нафтогаз Тепло" з проханням забезпечити місто гарячою водою цілий рік" − повідомив Володимир Мацелюх.

Тариф на тепло в Новояворівську на цей опалювальний сезон є найнижчим в Україні. Натомість в Новому Роздолі тарифи ще не затвердили. Втім, відповідно до меморандуму, який підписали уряд, Нафтогаз, Асоціація міст України та Конгрес місцевих та регіональних влад, для населення Нового Роздолу тепло не має подорожчати, незалежно від того, яким буде затверджений тариф.

Наразі Нафтогаз не зацікавлений в тому, щоб інвестувати в розвиток Новояворівської ТЕЦ, тому що є тимчасовим управителем, а договір на управління закінчується наступного року. Втім, зі слів і керівника Нафтогазу, і міської влади обидві сторони мають велике бажання укласти новий контракт на довгий період.

За коментарями, Новояворівська ТЕЦ на 95% готова до опалювального сезону. Зокрема, гідравлічні випробування завершили, мережі наповнили теплоносієм, котли й турбіни відремонтували. 

Хоча на вигляд не все так райдужно, як у відсотках, і бачать це навіть працівники ТЕЦ, оскільки намагаються облагородити територію горщиками з квітами, виноградом, клумбами, яблунею посеред подвір'я, і навіть котом, щоправда, невідомо чиїм. Майже усі труби на ТЕЦ обмотані різними, мабуть, теплоутримуючими матеріалами. Деякі труби щойно фарбували, а деякі просто відверто іржаві. 

Біля входу на ТЕЦ навіть знайшовся старенький автомат, який мав би видавати газовану воду. Втім на ньому промовистий напис, що води немає. А взимку, кажуть, на ТЕЦ дуже спекотно.

Зазначимо, що в Новояворівську вже утеплили за сучасними технологіями 17 багатоквартирних будинків зі 112 в місті. А за словами одного з експертів, після утеплення будинків місто скоротить споживання тепла приблизно втричі, а це породить інше питання − куди подіти тепло, яке виробляє ТЕЦ.

Наостанок, міський голова Новояворівська чекав від журналістів гостріших питань, про що прямо і заявив. Втім, гострішими будуть результати голосування на наступних місцевих виборах, якщо мешканцям Новояворівська доведеться мерзнути як у 2019 році, коли Львівська ОДА визнала ситуацію з опаленням у Новояворівську та Новому Роздолі "надзвичайною". Тоді Варіанти писали про зрив опалювального сезону у статті "Гаряча зима у Новому Роздолі".

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.