Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

www.segodnya.ua

П'ятниця, 18 січня 2013, 15:17

Україна виплатить поляку понад 10 тис. євро за порушення його батьківських прав

Вчора, 17 січня, Європейський суд прав людини визнав, що українська влада справді порушила право батька-поляка на гідне сімейне життя, через що країна повинна виплатити Даріушові Хабровскому 7,5 тис. євро відшкодування та майже 3,3 тис. євро за витрачені на судові процеси кошти.

Суд визнав, що українська влада занадто повільно, упродовж двох років, розглядала справу про повернення до Польщі дитини Даріуша Хабровского, яку вивезла його колишня дружина і мати дитини в Україну.

Скаргу в суд вніс Даріуш Хабровскі. Його дочка та дружина покинули Польщу в березні 2009 року, в той самий день, коли польський суд, розглядаючи справу розлучення подружжя Хабровских, заборонив вивозити дитину з Польщі. Мати з дочкою поселилися в Івано-Франківську. Ще тоді чоловік звернувся до суду з проханням забезпечити повернення дочки до Польщі.

Коли у лютому 2011 року український апеляційний суд виніс вирок про повернення дитини до Польщі, виявилося, що за вказаною адресою в Івано-Франківську мати з дитиною не проживають. Родичі повідомили, що ті виїхали з України невідомо куди.

В липні 2010 року Міністерство Юстиції України повідомило, що за інформацією, отриманою від батька дитини, його дочка та колишня дружина перебувають в Сімферополі, однак і там їх не знайшли.

Місце перебування дитини з'ясувалося лише вкінці 2011 року - вже рік вона мешкає у бабусі в Сімферополі і ходить там до школи. На даний час дитині 14 років, а за українським законодавством вона має право сама вирішувати, де хоче проживати. 

За допомогою польського консульства в січні 2012 року вдалося організувати зустріч батька з дочкою. Дитина повідомила, що хоче повернутися до Польщі на зимові канікули. Пізніше однак змінила думку і відмовилася повертатися, обіцяючи батькові приїхати навесні. Коли ж дочка не приїхала і на весняні канікули, Хабровскі знову звернувся до суду.

В жовтні 2010 року Хабровскі вніс скаргу до Європейського суду з прав людини, в якому звинуватив українську владу в повільності і неефективності в винесенні вироку українського суду в лютому 2012 року. Він стверджує, що тим самим суд порушив його право на гідне сімейне життя, яке гарантує ст. 8 європейської конвенції про охорону прав та свобод людини.

Хабровскі звинувачував Україну насамперед в тому, що пошуки його дочки почалися лише після винесення вироку українського апеляційного суду. Він звернув увагу на те, що кожного разу українська влада інформувала його колишню дружину про пошуки і вона мала можливість втекти. Критикував працівників суду за їх байдужість та повільні дії, які, як стверджує Хабровскі, зруйнували його сімейне життя. Через те, що минуло так багато часу, його зв'язок з дочкою ускладнився. В скарзі писав також, що дочка через брак спілкування з батьком, втратила відчуття безпеки, а воно є дуже важливим в період дозрівання.

Обгрунтовуючи вирок, суд ствердив, що вирішальним в цій справі є те, чи українська влада вжила всі необхідні заходи для полегшення виконання рішення суду. Суд підкреслив, що в таких справах, як ця, час є дуже важливим чинником в стосунках між батьками та дітьми.

Джерело: www.polskatimes.pl

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.