Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   Середа, 27 жовтня 2021, 14:26

Цимбалюк: Енергетична криза у світі – колапс в Україні

Михайло Цимбалюк

Ціна на блакитне паливо на світових ринках досягла історичного максимуму і це, як стверджують експерти, ще не межа.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

«Ціна на блакитне паливо на світових ринках досягла історичного максимуму і це, як стверджують експерти, ще не межа. Якщо в Україні в серпні минулого року ціна становила 2 гривні 50 копійок за кубометр, то вже цьогоріч восени досягла 35 гривень за кубометр.

Але при цьому українські чиновники стверджують, що для населення природний газ не подорожчає. Очевидно, що причиною цьому є стримуючі політичні чинники. Газ для українців зараз коштує до 8 гривень за кубометр, і ціна не мала би змінюватися через вимоги держави до постачальників газу зафіксувати вартість газу для кінцевого споживача на рік.

А ось виробництво і бізнес вже відчули на собі зміну ціни на світовому ринку. Це, без сумніву, спричинить за собою збільшення вартості всього продуктового кошика і в кінцевому підсумку ляже на плечі споживача.

Варто наголосити, що енергетична криза в Україні поглиблюється не лише через некомпетентність влади, а ще й через корупційні махінації з перепродажем українського газу, а її наслідки найближчим часом відчують всі без винятку громадяни та бізнес. І в українській, і у світовій економіці газ використовується повсюдно і саме на нього припадає вагома частка собівартості практично будь-яких товарів.

Подорожчають практично усі продукти харчування, адже заводи здебільшого працюють на природному газі. Така ж ситуація і у сільському господарстві – щоб посіяти зерно, його потрібно обробити мінеральними добривами – вони виробляються на хімкомбінатах, і 90% їх собівартості – вартість природного газу. Сушка зерна – теж обов’язковий елемент, а ці елеватори теж працюють на природному газі.

Нагадаю, що за свідченнями одного з колишніх керівників «Нафтогазу», cобівартість українського газу становить 1 гривню, а людям його продають – по 8, бюджетній сфері – по 16, а то й більше гривень за кубометр. Для промисловості ціна доходить до 50 гривень за кубометр, тож практично через місяць ми отримаємо ціни на продукти харчування та предмети першої необхідності, які будуть недоступні для людей. Інфляція може досягти найвищих рівнів.

Надходить тривожна інформація про відсутність на складах вугілля і в підземних сховищах природного газу, достатнього для проходження опалювального періоду.

Влітку, коли ціни на газ були нижчими у 6 разів, «Нафтогаз» мав можливість закачати до українських підземних сховищ мінімум 37 мільярдів кубометрів блакитного палива. Проте нині ці сховища порожні, відповідно фінансове навантаження через таку бездіяльність ляже на держбюджет та місцеві бюджети, а за це мусить хтось відповідати.

Як підсумок – на дворі вже середньодобова температура нижче 7-8 градусів, а опалення немає у більшості багатоквартирних будинків України, холодно у лікарнях, дитячих садочках, школах, вишах – усіх соціально важливих об’єктах країни. Темпи поширення коронавірусної інфекції стали однією із причин закриття навчальних закладів, але основна – це те, що місцеві влади просто не мають грошей на закупівлю газу, аби опалити навчальні приміщення. І виходу із цієї ситуації надалі чітко окреслити навіть немає можливості.

Щоб подолати енергетичну кризу потрібно невідкладно ввести надзвичайний стан в енергетиці, припинити експорт природного газу який видобули державні підприємства, усунутипосередників між видобутком і облгазами та ухвалити законопроєкту №4680 про спрямування дешевого газу власного видобутку на потреби населення», – підсумував Михайло Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.