Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Кабмін

ua.all.biz

Понеділок, 21 січня 2013, 14:37

Мінфін хоче обкладати нерухомість, коштовності та антикваріат податком на розкіш

Міністерство фінансів України розробило законопроект, за яким хоче оподатковувати не тільки об'єкти нерухомості, авто і яхти, але і мобільні телефону, вироби з хутра і коштовності.

 

Текст проекту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства і предметів розкоші" опублікований на офіційному сайті Мінфіну.

Мінфін у законопроекті пропонує внести зміни до статті 265 Податкового кодексу та встановити, що об'єктом оподаткування серед нерухомості зі ставкою податку 0,5% від оціночної вартості є квартира вартістю понад 1000 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, загальна площа якої перевищує 200 кв м; дачний або садовий будинок, котедж або житловий будинок садибного типу вартістю більше 2500 розмірів мінімальної заробітної плати, загальна площа якого перевищує 500 кв м; об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності одного платника податків, вартістю понад 3000 розмірів мінімальної заробітної плати, загальна площа яких перевищує 600 кв м; нежитлові приміщення, які є у власності одного платника податків, вартістю понад 2000 розмірів мінімальної заробітної плати, загальна площа яких перевищує 500 кв м;

Щодо решти об’єктів оподаткування, то із податковою ставкою 2% від оціночної вартості ними мають стати легкові автомобілі вартістю понад 450 розмірів мінімальної заробітної плати з об'ємом циліндрів двигуна понад 3990 куб см (крім тих, які використовувалися понад 5 років);мотоцикли вартістю понад 150 розмірів мінімальної заробітної плати з об'ємом циліндрів двигуна понад 995 куб см (крім тих, які використовувалися понад 5 років); судна (яхти та інші плавучі засоби для дозвілля або спорту), зареєстровані у Державному судновому реєстрі України або в Судновій книзі України, оснащені стаціонарним або підвісним двигуном (двигунами) потужністю понад 75 кВт (крім тих, які використовувалися понад 20 років).

А також повітряний транспорт літаки і вертольоти, зареєстровані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України, податкова ставка – 1% від оціночної вартості.

Окрім того, вироби з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння вартістю понад 20 розмірів мінімальної заробітної плати, годинники, мобільні телефони та зброя вартістю понад 20 розмірів мінімальної заробітної плати, взуття, вироби з хутра, шкіри, килимові, швейні, трикотажні, текстильні вироби, вироби з деревини вартістю понад 30 розмірів мінімальної заробітної плати, предмети мистецтва, колекціонування та антикваріату вартістю понад 30 розмірів мінімальної заробітної плати. Для них ставка податку складатиме 10% їх вартості при придбанні на митній території України або ввезенні на митну територію України з урахуванням податку на додану вартість

За наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування база оподаткування обчислюється окремо за кожним з таких об'єктів.

Згідно з законопроектом, передбачається, що не є об'єктом оподаткування об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення, визначених законом; об'єкти житлової нерухомості, в яких функціонують дитячі будинки сімейного типу, проживають сім'ї опікунів, які виховують не менше 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; багатоквартирні житлові будинки, які знаходяться на балансі юридичних осіб; гуртожитку.

Відповідні зміни мають вступити в силу з 1 січня 2014 року, у разі їх схвалення Верховною Радою України.

Нагадаємо, мінімальна зарплата на 1 січня 2013 року встановлена на рівні 1147 грн.

Закон про податок на нерухомість вступив дію із 1 січня цього року, але мінфін хоче також внести зміни та оподатковувати не тільки житлову площу, але загальну.

Окрім того,  за несвоєчасну сплату податку громадян штрафуватимуть.

Джерело: РБК-Україна

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.