Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

будівництво у Львові

Понеділок, 8 листопада 2021, 12:26

На Львівщині може з'явитися кооперативне житло для внутрішньо переміщених осіб

будівництво у Львові

На Львівщині обговорили можливість будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб на зразок кооперативного будинку.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Представники громадських організацій "Громадський рух переселенців Донбасу", "Об’єднання кримських татар Львівщини" та "Спільна справа" під час зустрічі з депутатами Львівської обласної ради обговорили можливість будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб на зразок кооперативного будинку.

Зокрема, голова комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук розповів про можливості співпраці з 73 територіальними громадами Львівщини.

"Така співпраця стосується виділення ділянок і взаємодії з місцевою владою щодо підключення мереж, комунікацій. Будівництво будинку, який розв'яже житлові проблеми багатьох, це хороша ідея, реалізацію якої обласні депутати готові стимулювати. Ми проведемо окремі наради, порадимося з головами громад. Зрештою ми з вами уже розпочали цей діалог" − повідомив Микола Іщук.

Зазначимо, на Львівщині проживають понад 11 тисяч внутрішньо переселених осіб, з них близько 50 отримали житло. Як повідомила керівниця "Громадського руху переселенці Донбасу" Наталя Мельничук, лише близько 10% внутрішньо переміщених осіб спроможні придбати житло самостійно.

"Близько 9 тис. осіб орендують житло на Львівщині, але мріють про власні помешкання. Ми знаємо про всі державні пільгові програми, але їхнє фінансування мале і не розв’язує проблеми людей. Ми знаємо, як у Вінниці представники організації "Спільна справа" реалізовують проєкт будівництва житла для внутрішньо переселених осіб на зразок кооперативного будинку. Якщо вже є такий досвід, ми хочемо його перейняти та реалізувати аналогічний проєкт у Львівській області" − пояснила Наталя Мельничук.

Натомість голова громадської організації "Спільна справа" Юрій Зиков презентував присутнім фотографії будівництва багатоквартирного будинку для внутрішньо переселених осіб у Вінниці. Представники організації працюють з людьми у 18 областях України, а з 2018 року взялися за розв'язання проблем із житлом для переселенців.

"У Вінниці на нашу пропозицію власними зусиллями будувати багатоквартирний будинок, відгукнулися понад 5 тисяч родин. З міською владою нам вдалося домовилися про безплатну ділянку. У 2018 році ми провели перші громадські слухання, зробили план землеустрою та розробили проєкт 105 квартирного будинку. Зараз уже зведено 5 поверхів цієї споруди. І ми готові розширити проєкт в інших містах, на черзі Полтава та Миколаїв" − пояснив Юрій Зиков.

Вартість будівництва − 61,5 млн грн, а основні інвестори − внутрішньо переселені особи. Щоб здешевити проєкт організатори провели чимало зустрічей з керівниками державних та комунальних підприємств, з підприємцями уклали угоди про фіксовану ціну на будівельні матеріали.

"Ринкова вартість одного квадратного метра 14 тис. грн, а наше будівництво обходиться членам кооперативу у 9 тис. грн. Тепер ми формуємо чергу на наступне будівництво, ведемо перемовини з міською владою про виділення наступних ділянок. Крім того, проєкт проходить акредитацію експертами РЄ з метою імплементації його у перспективі по всій території України. Ми взагалі забрали політику з контексту. У нас є люди, які потребують житла і ми реалізовуємо проєкт для людей" − зазначив голова громадської організації.

Нагадаємо, з бюджету Львівської області виділять майже три мільйони на закупівлю 13 квартир для дітей-сиріт.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.