Зміст статті

11 листопада 2021Ірина Савчук

Тартаківський палац та костел святого Марка

Тартаківський палац та костел святого Марка у Варяжі стали основними об'єктами першого туристичного маршруту Сокальщиною.

У межах проєкту "Туристична Сокальщина. Галицька перлина: історія, легенди та сакральність" створили перший туристичний маршрут Сокальщиною з 15 туристичними об'єктами, зокрема Тартаківським палацом та костелем святого Марка у Варяжі.

Тартаківський палац та костел святого Марка є пам'ятками архітектури національного значення.

Тартаківський палац є пам'яткою архітектури кінця ХІХ ст. Палац збудували наприкінці XIX ст. на руїнах замку Потоцьких. Двоповерховий цегляний палац у Тартакові спорудили для польського шляхтича Збіґнєва Лянцкоронського. Схожа будівля є у Монако, її теж збудували у XIX столітті. З того часу там працює казино.

Довкола палацу на 5 га розташований парк XVIII ст., який є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення.

З 1919 року останньою власницею палацу стала Марія Урбанська, племінниця Лянцкоронського. Після Другої світової війни у будівлі палацу працювала місцева школа, а пізніше поблизу палацу збудували нову будівлю школи. У 1996 році палац постраждав від пожежі.

У 2010 році палац Лянцкоронських у Тартакові передали у концесію на 49 років приватному інвестору з Волині. Тоді планували, що будівлю виведуть з аварійного стану та відкриють там туристично-відпочинковий центр. Концесіонер не виконує своїх обов'язків за договором, а тому палац й досі перебуває в аварійному стані.

З 2019 року Тартаківським палацом опікується громада Сокальщини та БФ "Громада.UA". Там проводять щорічний фестиваль "Тартаків Фест", а торік довкола замку облаштували вуличне освітлення.

Костел святого Марка у Варяжі збудували наприкінці XVII ст. Будівлю спорудили як комплекс монастиря отців піарів, його фундатором вважають місцевого магната Марека Матчинського.

У 1796 році костел постраждав від пожежі, після цього випадку дахи веж відновили вже менш високими. А в 90-х роках минулого століття з даху зняли бляху, і після цього обвалилося склепіння.

У костелі збереглися фрагменти фресок, які виконав у 1810 році Станіслав Строїнський. Будівля перебуває у занедбаному стані. Наразі жодна конфесія не опікується костелом святого Марка у Варяжі. 

Проєкт "Туристична Сокальщина. Галицька перлина: історія, легенди та сакральність" реалізує Сокальська міська рада за підтримки Українського культурного фонду.

Мета проєкту – розвиток культурно-пізнавального туризму в Сокальській громаді через створення нового культурно-пізнавального маршруту "Туристична Сокальщина. Галицька перлина: історія, легенди та сакральність", куди входитимуть основні об'єкти історико-культурної спадщини та демонструватиме культурне різноманіття Сокальщини.
Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.