Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Тартаків замок

facebook.com

П'ятниця, 26 листопада 2021, 13:32

Тартаківський замок стоїть на уламках муру палацу Потоцьких – археологи

Тартаків замок

Дослідження науковців Рятівної археологічної служби (РАС) виявили, що палац Урбанських-Потоцьких у Тартакові був збудований наприкінці 19 століття на уламках муру палацу Потоцьких 17 століття.  

Про це РАС повідомила на офіційній сторінці у facebook.

Попередні археологічні дослідження проводились цього тижня.  

«Закладений при південно-західному наріжнику палацу розкоп засвідчив, що будівля стоїть на потужному румовищі (уламках старої будівлі) від його попередника – мурованого замку родини Потоцьких, що, ймовірно, був зведений у 17 столітті»  – пояснили дослідники.

Археологи також зафіксували залишки цегляного муру шириною 2,5 м, а під ним ще одне цегляне румовище.

Науковці РАС припускають, що подальші дослідження дозволять виявити новий матеріал для вивчення історії Сокальщини.  

«Оскільки перші письмові згадки про Тартаків датуються ще початком 15 століття, сподіваємось, що подальші археологічні дослідження дадуть багато нового матеріалу до історії давньої Сокальщини», - зазначила наукова консультантка проєкту Наталя Войцещук.

Археологічні дослідження в Тартакові є частиною робіт з розробки комплексного проєкту реставрації пам’ятки. Їхні результати будуть основою для прийняття фахових проєктних рішень реставраторами.

Нагадаємо, міська рада Сокаля готує лист до Міністерства юстиції України щодо скасування рішення про передачу замку у Тартакові у концесію. Відновленням замку займаються ентузіасти, які мають свої напрацювання щодо розвитку туристичної інфраструктури цього об'єкту.  

У листопаді розпочала роботу робоча група з реставрації палацу. У ході робіт провели обстеження пам‘ятки, звірили існуючий стан з даними паспортизації попередніх років. Також були взяті технологічні проби. На виготовлення проєктно-кошторисної документації реставрації Тартаківського замку потрібно 800 тисяч гривень.

Замок у Тартакові був збудований магнатами Потоцькими орієнтовно у другій половині 17 ст. та зберігався у цілості майже до кінця XIX ст. Інформація з 1847р. подає нам згадку, що замок в Тартакові був достатньо великим і оборонним. Відомо, що у 18 ст. у замку збирались вельможі, проводили бали, виступала італійська оперна еліта.

Новина створена в межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст новини не обов'язково зображає погляди ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.