Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

ВО "Батьківщина"

Прес-реліз,   Понеділок, 29 листопада 2021, 17:30

Цимбалюк: Колапс у боротьбі з коронавірусом, проблеми з виплатами лікарняних

Михайло Цимбалюк

Нардеп Михайло Цимбалюк про колапс у боротьбі з коронавірусом та проблеми з виплатами лікарняних.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

«В Україні впродовж останніх тижнів фіксують антирекорди зі смертності від Covid-19: наразі рекорд 838 людей за добу. Такі цифри – це результат бездіяльності української влади йповний провал підготовки Міністерства охорони здоровʼя до чергової хвилі поширення коронавірусної інфекції.

Лікарі б’ють на сполох. Навіть попри залякування збоку керівництва медики не бояться говорити про проблеми в медицині, героїчно продовжуючи боротися за життя кожного пацієнта. Кисню для пацієнтів не вистачає, а передбачені протоколом Міністерства охорони здоров’япротивірусні препарати не закуплені. Вільних ліжок у лікарнях просто не існує – людей виписують й одразу ж на їхнє місце беруть нових хворих. Жодних 300% надбавок тим, хто працює у ковідних відділеннях, немає.

У владних коридорах стверджують зовсім протилежне, що взагалі відірване від реальності. В інформаціях профільного міністерства подають відсотки завантаженості лікарень від 50 до 70%, про нестачу кисню, обмежені його поставки, проблем з опаленням медзакладів практично ніхто з чиновників не говорить. Але реальність набагато гірша, хто не дотичний до цієї проблеми навіть не може уявити наскільки все складно, коли в лікарні Вам не дадуть одноразову захисну маску безкоштовно.

Відтак потрібно невідкладно переглядати Держбюджет на 2022 рік й передбачити в ньому гідне фінансування медичної сфери, а от винні за провал у підготовці до чергової хвилі епідемії коронавірусу мають бути притягнені до відповідальності. Той рівень смертності, який ми нині маємо, – це не просто смертність від ковіду, це бездіяльність влади.

З проблемами у медичній сфері виникають паралельно проблеми у Фонді соціального страхування. Українці, які хворіють на коронавірусну інфекцію, йдуть на лікарняні, а в підсумку, після одужання, до року очікують свої виплати.

Так, заборгованість зі страхових виплат станом на 1 листопада цього року у Фонді соціального страхування складає понад 2 мільярди 200 мільйонів гривень, і ця сума збільшується. Затримки із виплатами пов’язані з додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію – зросли видатки за лікарняними, також на них було покладено фінансування самоізоляції українських працівників.

В Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів постійно тримаємо на контролі роботу Фонду соціального страхування і щоразу доходимо до висновку, що в організації його функціонування необхідно змінювати підходи, оскільки Кабмін відмежувався від якісної підтримки цієї структури.

Основні питання порядку денного парламентської сесії повинні бути не політичні, а соціально-економічні, зокрема і вирішення питання дефіциту коштів у Фонді соціального страхування. Напередодні «монобільшість» у Верховній Раді України прийняла за основу законопроєкт №6298 з поправками до державного бюджету на 2021 рік щодо виділення 2,5 мільярдів гривень для фінансування інфраструктурних проєктів та створення національної авіакомпанії. Про борг перед Фондом соцстрахування мова не йшла…

Ситуація з Фондом соціального страхування є маркером, який вказує на можливе виникнення нових проблем. У тому числі з Пенсійним фондом, який також наповнюється від ЄСВ, і там фіксуються мільярдні недонадходження від ЄСВ. При цьому, жодних перспектив до покращення ситуації поки не видно. Особливо ця проблема стає актуальною в зв’язку із локдауном та карантином, який переважно б’є по малому бізнесу – платників стане ще менше. Крім того, в країні зберігаються всі передумови до подальшого зростання безробіття, особливо, якщо карантин затягнеться», – зазначив Михайло Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.