Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

helsinki.org.ua

П'ятниця, 25 січня 2013, 17:32

Львів'яни можуть звертатись до Європейського суду через сморід у Львові – Скрильніков

Мешканці Львова можуть захищати свої екологічні права та боротися зі смородом у місті, звертаючись до Європейського суду.

Про це сьогодні на засіданні розповів директор ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков.

«Судова перспектива у Європейському суді у львів'ян є, але це дуже складна процедура, що займе багато років. Потрібно знайти активістів, котрі готові пройти цей шлях», - додав Скрильніков.

На думку Скрильнікова, спочатку потрібно знайти винного в проблемі смороду і причину смороду, потім довести, зібравши довідки, що саме сморід негативно вплинув на стан здоров'я мешканців. Після цього свої скарги треба скеровувати до місцевих органів, які займаються захистом довкілля. Якщо вони не відреагують, то готувати документи до суду. І лише після проходження судів усіх інстанцій в Україні можна звертатися до Європейського суду.

Влада Львова нездатна знайти ані причини смороду, його джерел, ані контролювати викиди підприємств, які причетні до смороду. І хоча створені комісії у Львівській міській раді, котрі повинні займатися питанням смороду, але проблема в тому, що вони не працюють систематично і є короткотривалими, а над питанням смороду потрібна довготривала робота.

Дмитро Скрильніков вважає, що найбільша вина в проблемі смороду належить Львівводоканалу, оскільки саме це комунальне підприємство має укладені договори про скидання стоків до міської каналізації із львівськими підприємствами-забруднювачами і дозволяє їм працювати без очисних споруд.

На думку юриста БО «Твоє право» Андрія Гниди, винною є держава, оскільки нічого не зробила, аби ліквідувати сморід у Львові, і не надала мешканцям інформації про причини його виникнення.

Загалом, експерти на сьогоднішньому засіданні не змогли надати конкретної інформації мешканцям Львова про способи та можливості боротьби за свої екологічні права та розв'язання проблеми смороду у Львові.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.