Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

ВО "Батьківщина"

Прес-реліз,   Середа, 26 січня 2022, 16:43

Цимбалюк: Від часів суду над Тимошенко в державі нічого не змінилось

Михайло Цимбалюк

Від часів суду над Юлією Тимошенко в державі нічого не змінилось.

Про це напередодні у коментарі для «Еспресо.Захід» розповів народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

Він наголосив, що тоді влада радила Юлії Тимошенко покинути Україну і не буде переслідування, проте вона вирішила залишитись, пройшла судовий процес та добилася рішення міжнародного суду з прав людини про політичну вмотивованість рішення української Феміди. Вона пройшла це та страшним є інше – минуло десять років а ні методи, ні система не змінилася. На цей момент опозиція готова об’єднуватись навколо ідеї, а не особи певного лідера.

Влада керує правоохоронними органами та судами в своїх політичних цілях

«Останні дії влади демонструють те, що не відбулась реформа системи правоохоронних органів: прокуратури, прикордонників, МВС – всі вони зараз під впливом Банкової і служать владі, а не закону. Це свідчить, що змінили людей, але методи залишились старі. Такі ж висновки і щодо ДБР: захмарні зарплати, а методи старі.

Щодо суддівської гілки влади, то і тут купа питань: яке може бути особисте зобов’язання, коли звинувачення у державній зраді? Якщо суддя ухвалив таке рішення, то це може свідчити, я припускаю, що на нього здійснювався тиск, або ж обвинувачення не надало достатніх доказів для жорсткішого рішення. Але тоді він міг не ухвалювати жодного рішення, а не отаке половинчасте. А тут, з одного боку, пішли на поступки владі, бо обмежили пересування Порошенка, а з іншого – заспокоїли «вулицю» і громадянське суспільство.

Складно судити, що відбулося, але висновок один – ні суддівська гілка влади не реформовані, ні правоохоронні органи. І надалі вони використовуються в політичних цілях.

Зеленський може бути першим, хто реально сяде

Ми постійно заявляємо, що систему треба реформувати, бо коли прийде нова влада, тоді суспільство їх змусить діяти по закону і тоді теперішня влада буде першою, яка реально сяде. Не просто демонстративно, а реально, бо вже є чимало причин, чому це може статися: і рішення РНБО, і розкрадання при «Великому будівництві» і у антиковідному фонді. Влада має розуміти, що таким чином вони дограються.

Коли весь світ кричав про російську агресію, влада гралась у суд над Порошенком

Справа проти Порошенка – це переслідування одного з лідерів опозиції. Це нефаховість, помножена на особисте зведення рахунків. Це бажання Зеленського стати вироком для Порошенка, наголошую – у незаконний спосіб. І це сумна історія у якій програла Україна. Адже у час суду на головних шпальтах в цілому світі кричать про російську загрозу, приїжджають міжнародні лідери, а у нас головна подія – переслідування опозиції.

Опозиція готова об’єднуватись навколо ідей

Опозиція може об’єднатись і неодноразово демонструвала це, але не може йтись про те, що це має відбутись виключно навколо Петра Порошенка. Це може відбутись лише навколо ідей. І зараз найкращий час, бо маємо реальні зовнішні виклики. Та й світ нас підштовхує до цього. І це мало б стати завданням президента, який мав би сказати: відкладаємо все, що нас роз’єднує і об’єднуємось навколо оборони України. І це був би шанс для нього увійти в історію. А він навпаки проявляє дріб’язковість та мстивість, що є викликом не лише для Порошенка, але і для держави.

Наступного тижня, коли відновиться робота Верховної Ради, активізуються спроби пошуку порозуміння між опозиційними силами. Адже зрозуміло, що поодинці влада може спробувати присадити і залякати кожного, а разом ми можемо протистояти чіткіше. І першим кроком буде вимога провести позачергове закрите засідання, де обговорити ситуацію в державі та вислухати доповідь президента. Важливо, щоби процес діалогу не був надто заполітизованим, адже зараз жоден з лідерів опозиції не може претендувати на єдине лідерство. То ж слід шукати ідеї і об’єднуватись навколо них» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.