Зміст статті

1 лютого 2022Юлія Шемлій

Львівський ганчбинт

Львів'янка Наталія Бугайова-Гуменюк створила власну картинну техніку ганчбинт.

Наталія Бугайова-Гуменюк за допомогою бинта створює картини, які зараз можна побачити в кав'ярні Мазурек.

Мисткиня розповіла, що під час локдауну, майже рік тому, вона була змушена звільнитися з роботи, а відтак замкнутий простір допоміг знайти натхнення. Усе народилося з буденності: кухня та миття посуду.

Кухонна ганчірка, що лежала поруч, утворювала барельєф, який помітила жінка. Спочатку вона сфотографувала її, а потім почала змінювати, утворюючи силуети власноруч. Декілька днів вона створювала щось з ганчірки, викладаючи її у різний спосіб. Пізніше почала використовувати бинт, що краще піддавався для різноманітних вигинів.

"Бинт прозорий, робить 3D ефект, досить еластичний та м'який, щоб ним створювати картини", – пояснила Наталія Бугайова-Гуменюк.

Після абстрактних візерунків Наталія розповіла, що почала викладати портрети. Першим був портрет батька. Виріб вдався достатньо реалістичним, а тому мисткиня продовжувала працювати у цьому напрямку.

"Я зрозуміла, що можна робити не лише абстрактні речі, але й серйозні, щоб була схожість з людьми. Нерівні шматки з нитками допомогли мені створити чіткіші риси обличчя", – поділилася враженнями Наталія.

Проте лишалася одна проблема, а саме те, як зберегти візерунки. Вона спробувала фіксувальний лак для тканин, але зрозуміла, що картині потрібне інше, адже бинт тонкий. Тому Наталії спала на думку інша ідея – покласти мистецтво під скло. Від цього візерунок теж дещо деформувався, але для Наталії відкрилось дещо нове.

"Якщо покласти скло, то утворюється графіка. Якщо її роздивлятися, то можна подумати, що це написали тоненьким пером. Цей ефект мені сподобався  надзвичайно", – наголосила вона.

Перший експеримент з виставкою не демонструє взаємозв'язок з конкретною темою, проте можна простежити поділ на лінії: портретна, кольорова та чорно-біла зі своїми сценаріями. Наталія планує розвивати цю творчість та продовжувати проводити виставки. Також планує й продавати, але це з часом, оскільки портретні композиції надзвичайно зацікавили поціновувачів мистецтва.

"Я відчуваю, що роблю те, що надзвичайно довго сиділо у мені, а тепер я можу це продемонструвати світу", – поділилася Наталія Бугайова-Гуменюк.

Автор: Юлія Шемлій

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.