Ірина Савчук ,  10 лютого 2022

Володарі полум'яних надр Львівщини

Кому належать нафтогазові родовища на Галичині.

Розібратися в цьому допоміг моніторинговий сервіс РНБОУ, де зібрали інформацію на кінець 2020 року.

В Україні, за даними моніторингу, найбільше дозволів на користування надрами отримали компанії, які займаються видобутком нерудних копалин, що використовуються у будівництві. Другий найрозповсюдженіший вид родовищ − вода. Однак на Львівщини Варіанти вирішили розпочати з огляду ліцензій на видобуток вуглеводнів, тобто газу та нафти.

Ліцензії на видобуток горючих копалин на території Львівської області мають державні та приватні компанії.

Державні компанії

Укргазвидобування володіє 39 ліцензіями на видобуток на Львівщині, Укрнафта − 12, Західгазінвест і Західукргеологія − по 3 дозволи,  Укртрансгаз − 1 ліцензією.

Серед чотирьох державних компаній, які отримали ліцензії, наразі промисловим видобутком газу та нафти займаються дві − Укргазвидобування та Укрнафта. На кінець 2020 року Укргазвидобування реально добувала газ на 35 з 39 родовищах, а Укрнафта − 11. Про це свідчить інформація моніторингу про їхню сплату рентних платежів. Дані про сплату ренти Західгазінвестом та Західукргеологією відсутні, тобто промисловий видобуток вони не ведуть. Укргазвидобування на Львівщині володіє газосховищем, а отже добуванням не займається.

У компанії Укрнафта державі належить 50%+1 акцій, структурам українського олігарха Ігоря Коломойського належить 42% акцій, компаніям Littop Enterprises Limited, Dridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, що зареєстровані в офшорній зоні на Кіпрі, − 8% акцій. Укрнафта найбільше добуває нафти на Львівщині, у той час, як лідером з видобутку газу є Укргазвидобування. 

Компанію Західгазінвест створили у 2012 році з метою видобутку сланцевого газу на Західній Україні. Тоді державна НАК "Надра України" володіла 34,99%, дочірня структура ЕНІ Юкрейн ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД − 50,01% та КАДОГАН ЮКРЕЙН ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД − 15%. Нині єдиним засновником компанії є  "Надра України". Загалом компанія отримала 5 ліцензій на Львівщині. Ймовірно, що дві з них втратили чинність.

Приватні компанії

Серед приватних компаній першість за кількістю ліцензій на розробку родовищ вуглеводнів впевнено тримають компанії батька голови Львівської ОДА Максима Козицького. На початок 2022 року їм належить 10 ліцензій. З них 4 − це перспективні ділянки, де газ та нафту ще шукають. Варіанти детально писали про газовий бізнес Козицьких в огляді Фата-моргана Козицьких.

Дві компанії доньок власника найбільшої приватної газовидобувної компанії України Burisma Миколи Злочевського мають 5 ліцензій на видобуток вуглеводнів на Львівщині. Однак промисловий видобуток ведеться лише на одній з них − площі Никловицькій з 2012 року.

Компанії депутата Львівської облради від Європейської Солідарності Андрія Дуліб'яника мають дві ліцензії. Промисловий видобуток газу в незначних обсягах ведуть лише на родовищі Городоцькому з 2015 року. Дві ліцензії також є у ТОВ Стрийнафтогаз, яке також веде промисловий видобуток лише на одній ділянці.

Ще 14 приватних компаній мають по одній ліцензії на розробку родовищ вуглеводнів на Львівщині, з них лише 4-5 з них вели промисловий видобуток на кінець 2020 року.

Шеврон Юкрейн Б. В. є власником ліцензії на найбільшу за площею ділянку − Олеську ділянку. Термін її дії 50 років. Її отримали на пошук і видобуток сланцевого газу.  

Найдовша за терміном дії ліцензія − на 99 років (01.06.2018/01.06.2117) належить ТОВ "Східницький полігон", де власниками є Вікторія Данилова та Василь Сваричевський. Останній, за інформацією ЗМІ, є львівським бізнесменом, наближеним до ВО "Свобода". "Слідство.інфо" повідомляло, що раніше Сваричевський входив до кримінального угрупування "Рокеро".

ТОВ "Укр-Аз-Ойл", яка займається видобутком газу на родовищі Великомостівському, належить азербайджанському бізнесмену Гелані Ахмадову.

Рента плата від видобутку вуглеводнів

Рента − це загальнодержавний податок, який видобувні компанії сплачують за користування надрами. До 2018 року рента за видобуток нафти та газу повністю надходила у державний бюджет. Але після ухвалення закону про децентралізацію ренти регіони, де видобувають вуглеводні, отримують 5% податку, з яких 3% залишаються у громадах, а 2% надходять в обласний бюджет. Решта 95% ренти поповнює державний бюджет.

За дев'ять місяців 2021 року компанії, які працюють на території Львівської області, до бюджетів тергромад та обласного бюджету сплатили понад 95 млн грн рентних платежів від видобування природного газу та нафти. Від видобутку природного газу надійшло 69,5 млн грн, а від видобутку нафти – 26 млн грн. 54,4 млн грн рентної плати 57% всіх надходжень забезпечила компанія Укргазвидобування. Держава, відповідно, отримала від компаній, які працюють на Львівщині, понад 1 млрд 900 млн грн ренти за цей же період.

До громад Львівщини, які отримують найбільші надходження від ренти за видобуток нафти та газу, відносяться: Меденицька тергромада (Дрогобицький район), Стрийська і Сколівська (Стрийський район), Яворівська і Шегенівська (Яворівський район) та Старосамбірська тергромада (Самбірський район). У середньому за перші три квартали минулого року завдяки ренті від видобутку газу та нафти їхні бюджети поповнилися на 7 млн грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.