Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

львівська поліція

Середа, 16 березня 2022, 14:18

На час воєнного стану в Україні посилили повноваження поліції

львівська поліція

Верховна Рада збільшила кількість підстав для зупинки поліцією авто та дозволила застосовувати зброю проти російських окупантів.

Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Верховна Рада прийняла законопроєкт №7147, яким вносяться зміни до законів "Про Національну поліцію" та "Про Дисциплінарний статут Національної поліції України".

Згідно із законопроєктом, правоохоронцям дозволили офіційно й без обмежень застосовувати зброю проти російських окупантів, а також збільшити кількість підстав для зупинки транспортних засобів.

Зокрема, для виконання покладених на поліцейських завдань пропонується дозволяти зупиняти транспорті засоби, якщо наявна інформація, яка свідчить про те, що водій або пасажир транспортного засобу є особою, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених.

Крім цього під час воєнного стану поліцейський має право застосовувати зброю та спецзасоби проти осіб, які беруть участь у збройній агресії проти України без врахування вимог та заборон законодавства.

Також, дисциплінарний статут Національної поліції України доповнюється новим розділом, який визначає особливості проведення в Національній поліції службового розслідування в період дії воєнного стану.

Службове розслідування за фактом порушення поліцейським службової дисципліни може проводитися як дисциплінарною комісією, так і однією особою, у тому числі безпосередньо уповноваженим керівником, який одноособово здійснює передбачені статутом повноваження дисциплінарної комісії. Щодо заступників керівника Нацполіції чи керівників територіальних органів Нацполіції розслідування проводиться виключно дисциплінарною комісією.

Службове розслідування має бути завершене протягом 15 календарних днів з дня його призначення уповноваженим керівником. У разі потреби цей строк може бути продовжений керівником, який призначив службове розслідування, але не більш як на 15 календарних днів. На час розслідування поліцейського можуть відсторонити.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України, тоді ж в Україні ввели воєнний стан, який продовжили до 25 квітня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.