Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Червоноград

krystynopol.info

Вівторок, 28 червня 2022, 10:20

Меморіальний камінь єврейській громаді Кристинополя встановили у Червонограді

Червоноград

Єврейська громада існувала у Кристинополі з моменту його заснування. 

Фонд "Нова візія" встановив меморіальний камінь на території колишнього єврейського кладовища у Червонограді.

Про це повідомив Кристинопіль.інфо.

Меморіальний камінь встановили з нагоди 330-річчя Кристинополя та у 80-ту річницю припинення існування єврейської кристинопільської громади.

Ініціатива увічнити пам'ять про єврейську громаду, що жила тут, і єврейський цвинтар належить нащадкам кристинопольських євреїв і небайдужим червоноградцям.

Встановити межі колишнього єврейського цвинтаря допомогли фахівці Львівської політехніки, які зіставили аерофото, що зробили військові США в 1944 році, з сучасними картами. Проєкт реалізували за сприянням Єврейської релігійної ортодоксальної громади "Турей Загав" ("Золота Роза") м. Львова.

На австрійських воєнних картах Фрідріха фон Міга 1779-1782 років чітко позначене місце розташування єврейського кладовища. Розростаючись, вже у другій половині XIX століття кіркут займав досить велику територію західніше та вздовж вулиці Шевської. Останнє поховання на території єврейського кладовища у Кристинополі, вірогідно, відбулося у січні 1941 року. Більшість мацев (надгробних каменів) єврейського цвинтаря знищили у роки німецької окупації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.