Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

ЛАЗ

П'ятниця, 8 липня 2022, 14:27

ДБР висунуло обвинувачення власнику ЛАЗу Чуркіну

ЛАЗ

Державне бюро розслідувань підозрює Ігоря Чуркіна у намаганні обманом зберегти майно свого підприємства у Львові. 

Працівники ДБР повідомили про підозру громадянину Росії Ігорю Чуркіну та його спільнику, які намагалися обманом зберегти майно підприємства у Львові.

Про це повідомила пресслужба ДБР сьогодні.

ДБР стверджує, що Чуркін розробив схему блокування проведення аукціону з продажу заставного майна підприємства, яке йому належало, українським банком.

"Українське підприємство ТОВ "Львівські автобусні заводи" взяло значний кредит у державному банку під заставу свого майна. Його власник – громадянин Росії  Ігор Чуркін витратив гроші на власний розсуд та відмовився повертати кредитні кошти банку. Водночас він не хотів втрачати майно підприємства, яке перебувало у заставі", – йдеться у повідомлені.

Підконтрольний Чуркіну керівник підприємства подав до поліції завідомо неправдиву заяву про вчинення кримінального правопорушення представниками банку. Він звинуватив службових осіб установи у вигаданому особливо тяжкому кримінальному правопорушенні. Така заява стала підставою для реєстрації кримінального провадження та накладення арешту на заставне майно.

Нагадаємо, у червні влада Львова заявила про бажання створити на території ЛАЗу муніципальний індустріальний парк. Однак депутати Львівської міської ради відклали розгляд рішення про це з огляду на нез'ясованість прав власності на об'єкти нерухомості, які розсташовані на території колишнього підприємства. 

Укрексімбанк та ТОВ "Капітал-Фінанс" у червні в судах скасували блокування продажу боргів Львівського автобусного заводу (ЛАЗ) з аукціону. 

Державний "Укрексімбанк" 5 липня продав на відкритих торгах борги збанкрутілого Львівського автобусного заводу. Права вимоги за кредитними договорами та дебіторську заборгованість заводу за понад 170 млн грн купила київська компанія, власником якої є львівський бізнесмен Максим Чухен.

ТОВ "Капітал-Фінанс" придбало 13 будівель, які належали збанкрутілому ЗАТ "Завод комунального транспорту" – одній з юридичних осіб, яка володіла майном ЛАЗу. Це, зокрема головний виробничий корпус площею 123 тис. кв.м, колишня актова зала заводу – пам'ятка архітектури місцевого значення "Комплекс монастиря ордену кармелітів босих та костелу Матері Божої Шкаплерної" площею 4,3 тис. кв.м, виробниче обладнання, склади, майстерні та інші об'єкти.

Загалом на території ЛАЗу розташовані понад 30 виробничих та допоміжних будівель, на решту претендують інші кредитори заводу.

У 2019 році депутати міськради вимагали накласти арешт на незаконно відчужені приміщення ЛАЗу та заявляли, що право власності на приміщення заводу, площею понад 20 тис. кв.м, зареєстровано за невідомими особами у незаконний спосіб, а також існують факти створення ще однієї фірми-прокладки для виведення коштів з бюджету на користь Чуркіна.

У 2016 році власниками низки об'єктів нерухомості ЛАЗу стали фірми Таїсії Саніною, дружини російського бізнесмена і власника збанкрутілого ЛАЗу Ігоря Чуркіна. 

Львівський автобусний завод у минулому столітті був найбільшим підприємством України з випуску тролейбусів та автобусів міського, приміського і туристичного призначення. Він виграв тендер на громадський транспорт для міст-господарів Євро-2012, однак у 2014 році Господарський суд Львівської області визнав ЛАЗ банкрутом.

Додамо, що у 2017 Варіанти підняли з архівів фотоепізоди з життя ЛАЗу за останні десять років.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.