Варіанти,  12 вересня 2022

Червоноградські чорти

Війна завжди зриває маски та показує, хто чого вартий. Так сталося й у цій історії.

Першим розпорядженням голови Червоноградської районної військової адміністрації під час війни стало повне припинення діяльності районної ради, а всі кошти, зокрема й ті, що йшли на заробітну плату, міжнародні та міждержавні проєкти ради, забрали під одноосібне відання керівника військової адміністрації.

Наче все вірно, але Червоноградська адміністрація стала чи не єдиною в Україні, яка припинила діяльність районної ради та забрала собі всі гроші громади. Були аналогічні спроби в Стрийській адміністрації, але тамтешній голова районної ради швиденько поставив завзятих чиновників на свої місця. 

Керівництвом Червоноградської районної ради та депутати закидали запитами й листами голову Львівської обласної військової адміністрації щодо незаконного розпорядження про припинення повноважень районної ради, але це ні до чого не призвело. Однак голова обласної військової адміністрації навіть не спромігся надати відповідь на заяви та клопотання що надійшли на його адресу. Напевне, що це неймовірно важка справа.

Як кажуть, кинули камінь в воду, розійшлися кола по воді й тиша. Це ж означає визнати власну бездіяльність та неможливість в законодавчому полі керувати регіоном. Щоб визнати власні помилки, потрібно бути мужньою людиною, але це не у цьому випадку. 

І лише звернення до керівництва держави змусили голову районної військової адміністрації скасувати незаконне розпорядження. А Львівська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері західного регіону відкрила 17 серпня кримінальне провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення службовими особами Червоноградської районної військової адміністрації за частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю до трьох років. 

Члени шахтарської громади заслуговують на якісне та неупереджене розслідування у цій кримінальній справі, але чекають вони також й на адекватну реакцію з боку Львівської обласної військової адміністрації, тобто відсторонення на час проведення розслідування голови військової адміністрації району. Хоча є така підозра, що на це марно сподіватися, оскільки, як каже народна приказка, чорт чорту ока не виколе. 

Працівник поліції, якому скерували справу для досудового розслідування, звільняється з роботи та пояснює це тим, що на нього тиснуть. Це й зрозуміло, така посада під питанням, а владне крісло великого керівника цілого району нікому просто за так віддавати не хочеться. Це ж можливість стояти над людьми та керувати ними. 

Тільки є одне але, багато депутатів районної ради потрохи доходять до розуміння того, що в їхніх громад незаконним розпорядженням забрали не лише кошти, але  й права, які їм надала Конституцією та закони України. А за це завжди доходиться відповідати тим особам, яким дуже хочеться вчиняти незаконні дії, керувати та ділити чужі кошти, розпоряджатися ними як власними. 

Червоноградська громада контролюватиме розслідування цього кримінального провадження, а продовження цієї історії буде вже незабаром.

автор: депутат Червоноградської райради Геннадій Воловенко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.