Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Екологія

vorobus.com

Вівторок, 12 лютого 2013, 15:16

Львівська міськрада не фінансує розробку проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалище

Львівська міськрада досі не профінансувала виготовлення проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалище, яке перебуває у експлуатації ЛКП «Збиранка».

 

Про це Варіанти повідомила прес-служба Держуправління ОНПС у Лвьівській області.

Грибовицьке сміттєзвалище створене без відповідної проектної документації з його будівництва, а тому не виконує функцію природоохоронного об’єкта з екологічно безпечного захоронення побутових відходів.

Закриття об’єкту мало відбутися ще 1 липня 2006 року згідно із першим рішенням Львівської облради (від 21 червня 2005 року), проте ЛКП «Збиранка» продовжує його експлуатацію й надалі без дозволу та лімітів на розміщення відходів, позитивного висновку органів СЕС та всупереч чинній постанові Головного державного санітарного лікаря Львівської області від 2004 р. про призупинку експлуатації Львівського сміттєзвалища.

Продовжується використання сміттєзвалище й попри друге рішення Львівської облради від 13 грудня 2011 року про його зупинку 1 червня 2012 року.

«Така діяльність ЛКП «Збиранка» порушує встановлений чинним законодавством України порядок здійснення відповідної діяльності, зокрема ст. 32 та ст. 42 Закону України «Про відходи» відповідно до яких забороняється вести будь-яку господарську діяльність, пов'язану з утворенням відходів, без одержання від спеціально уповноважених органів виконавчої влади у сфері поводження з відходами лімітів на обсяги утворення та розміщення відходів», – зазначають в управлінні.

Відповідно до довідки, яку надало Держуправління ОНПС, розрахунковий термін експлуатації сміттєзвалище закінчився в 2010 році, а допустимий обсяг видалення відходів складає 10,4 млн. тонн. А на даний момент ця кількість вже перевищує 11,0 млн. Тільки упродовж 2011 року на Львівському міському сміттєзвалищі були захоронені 225 703,64 тонн твердих побутових відходів.

За наявним в Держуправлінні даними моніторингу довкілля, функціонування Львівського сміттєзвалища має безпосередній вплив на забруднення поверхневих і підземних вод та атмосферного повітря. Поверхневі води забруднені важкими металами (іонами свинцю, нікелю, марганцю), а води криниць, що розміщенні в зоні впливу сміттєзвалища, забруднені хромом. Опосередкованому впливу піддаються грунти.

Основним джерелом забруднення довкілля є інфільтрати, які утворюються як внаслідок атмосферних опадів так і внаслідок процесів, які відбуваються в «тілі» сміттєзвалища. За підрахунками ЛКП «Збиранка» щорічно утворюється 14,1 тис. м3 інфільтратів.

На сьогодні Львівське сміттєзвалище функціонує з порушенням вимог природоохоронного законодавства, оскільки ЛКП «Збиранка» не отримало дозволу на розміщення відходів на 2012 р. та не отримувало такий на 2011 р.

Під час розгляду документів на отримання дозволу на лімітів на розміщення відходів, поданих ЛКП «Збиранка», було виявлено ряд суттєвих зауважень, що заслуговують на увагу. Зокрема, в документах не було висвітлено інформації щодо поводження із фільтратом, здійснення щоквартально контролю за станом підземних вод через мережу спостережних свердловин, розробки проекту рекультивації сміттєзвалища.

Державна екологічна інспекція в Львівській області в актах перевірки ЛКП «Збиранка» неодноразово вказувала на факти порушень природоохоронного законодавства України при експлуатації Львівського сміттєзвалища.

Зокрема, не проводиться радіологічний контроль; зона дезбар’єру не функціонує, рух автотранспорту через цю зону не здійснюється; здійснюється несанкціонована заготівля відходів як вторсировини, що є порушенням п. 1.6. Правил експлуатації полігонів ТПВ; до сортування відходів як вторсировини, що є у складі побутових відходів, допускаються сторонні особи, які не є представниками експлуатуючої організації, а в подальшому вивозяться за межі сміттєвзалища; не здійснюється щоквартальний контроль за станом підземних вод, чим порушуються правила експлуатації полігонів ТПВ; не ведеться лабораторний контроль за якістю зворотних інфільтраційних вод, які вивозяться на очистку на міські очисні споруди; очисні споруди на сміттєзвалищі не експлуатуються, інфільтрат на очистку не подається у зв’язку з чим відбувається забруднення поверхневих та підземних вод фільтратом, що містить високий вміст органіки, нітратів, хлору, важких металів, що є порушенням ст.ст. 74, 95, 100 Водного кодексу України, ст.ст. 40, 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»; систематично зазнає забруднення земля важкими металами свинцю та кадмію, що є порушенням ст. 96, ст. 164 Земельного кодексу України та ст. 35 «Про охорону земель».

Під час проведення перевірки дотримання ЛКП «Збиранка» природоохоронного законодавства України в травні-червні 2011р. Державною екологічною інспекцією в Львівській області проводився відбір проб поверхневої води потоку без назви, 1 км від підніжжя сміттєзвалища в бік автотраси Львів-Жовква, в період перевірки (3 рази) і 1 раз в півріччя (01.11.2011 р.) для моніторингового спостереження за якістю поверхневого водотоку. Проби ґрунту були відібрані тільки в період планової перевірки.

Виявлені перевищення:

-  у воді (потік б/н, 1 км від підніжжя полігону) по таких показниках: фосфати 2,12-2,41 ГДК, залізо загальне 8,4-9,1 ГДК, мідь 25,2-26,6 ГДК, сульфати - 2,3-2,7 ГДК, хлориди 2,7-3,2 ГДК, мінералізація 1,9-2,1 ГДК, амоній сольовий 12-16,2 ГДК, нітрити 2-2,12 ГДК, СПАР 13,5-16,4 ГДК, нафтопродукти 9,2-12,4 ГДК, марганець 8,34-9,54 ГДК, нікель 9,14-9,52 ГДК, кадмій 44-46 ГДК, цинк 2,57-3 ГДК.

-  по ґрунтах по таких показниках: кадмій (2,54-3,5 за фоном), свинець (1,34-2,38 ГДК), хром (1,75ГДК).

Крім того, під час перевірки встановлено, що фільтрат із збірників дренує у води меліоративного каналу, прокладеного вздовж дороги на сміттєзвалище. Хімічний склад цих вод на віддалі 900 м від збірника не відрізняється від фільтрату, який має темно-коричневий колір, різкий неприємний запах, велику кількість завислих речовин, характеризується надзвичайно високим вмістом органіки, нітратів, хлору, високою концентрацією важких металів. Вміст основних нормованих показників у ньому істотно перевищує ГДК.

Керівництво ЛКП «Збиранка» неодноразово приписами було зобов’язано вжити дієвих заходів щодо недопущення забруднення земель та грунтових вод, але через бездіяльність керівництва норми екологічної безпеки досі порушуються.

Виходячи із систематичного невиконання ЛКП «Збиранка» вказаних природоохоронних заходів, держуправлінням було відмовлено ЛКП «Збиранка» у видачі дозволу на розміщення відходів на 2011р.

За отриманням дозволу та лімітів на розміщення відходів на 2012р. ЛКП «Збиранка» досі не звернулось.

Крім того, Львівська обласна санепідемстанція листом від 17.02.2011р. № 837/01 повідомила, що головний державний санітарний лікар м. Львова 10.02.2011р. відкликав висновок Львівської міської санепідемстанції від 18.05.2010р. № 23/01 на об’єкт поводження з відходами – звалище твердих побутових відходів м. Львова.

Мешканці ближніх сел небезпідставно вимагають закриття сміттєзвалища, конкретики дій щодо нього та звітів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.