Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська міськрада

rionews.com.ua

Вівторок, 12 лютого 2013, 15:25

Підлеглі Садового розтратили гроші на виготовлення проекту рекультивації Грибовицього сміттєзвалища

Галицьким райвідділом міліції Львова розпочато розслідування за фактом розтрати 1 млн.800 тис. грн., передбачених на розробку проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Про це Варіанти повідомили у прес-службі Прокуратури Львова.

Прокуратурою міста Львова внесено до єдиного державного реєстру відомості про вчинення службовими особами Львівської міськради правопорушення за ч.5 ст.191 КК України – привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем.

Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що  Грибовицьке сміттєзвалище можливо закрити лише після рекультивації. 

Львівською міською радою з ВАТ «Гірхімпром» укладено договір на розробку проекту рекультивації сміттєзвалища. Проект досі не виготовлено через брак фінансування з боку Львівської міської ради. Виконавцю робіт в грудні 2012 р. перераховано за виконані роботи 450 тис. грн., які було надано з обласного фонду ОНПС. Про це повідомило Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області.

Львівське сміттєзвалище, яке на даний час експлуатує ЛКП «Збиранка», створене без відповідної проектної документації з його будівництва, а тому не виконує функцію природоохоронного об’єкта з екологічно безпечного захоронення побутових відходів

Згідно паспорта місця видалення відходів, розробленого ЛКП «Збиранка» у 2000 р., допустимий обсяг видалення відходів на Львівському сміттєзвалищі складає – 10,4 млн. тонн, а розрахунковий термін експлуатації закінчився в 2010р.

На сьогоднішній день кількість відходів, захоронених на Львівському сміттєзвалищі, становить більше 11,0 млн. тонн, що значно перевищує допустимий обсяг відходів, який може бути розміщено на сміттєзвалищі. Зокрема, лише у 2011р. на Львівському міському сміттєзвалищі було захоронено 225 703,64 тонн твердих побутових відходів.

За наявним в Держуправлінні даними моніторингу довкілля, функціонування Львівського сміттєзвалища має безпосередній вплив на забруднення поверхневих і підземних вод та атмосферного повітря. Поверхневі води забруднені важкими металами (іонами свинцю, нікелю, марганцю), а води криниць, що розміщенні в зоні впливу сміттєзвалища, забруднені хромом. Опосередкованому впливу піддаються грунти.

Рішенням Львівської обласної ради від 13.12.2011 р. № 314  діяльність Грибовицького сміттєзвалища повинна була бути припинена 01.06.2012 р.

З огляду на це, на даний час ЛКП «Збиранка» проводиться господарська діяльність без дозволу та лімітів на розміщення відходів, позитивного висновку органів СЕС всупереч вказаному вище припису про призупинку експлуатації сміттєзвалища.

Виходячи із систематичного невиконання ЛКП «Збиранка» природоохоронних заходів, Держуправлінням екології  було відмовлено ЛКП «Збиранка» у видачі дозволу на розміщення відходів на 2011р. на Грибовицькому полігоні ТПВ.

ЛКП «Збиранка» досі не звернулось до держу правління екології за отриманням дозволу та лімітів на розміщення відходів на 2012р.

Головний державний санітарний лікар м. Львова 10.02.2011р. відкликав висновок Львівської міської санепідемстанції від 18.05.2010р. № 23/01 на об’єкт поводження з відходами – звалище твердих побутових відходів м. Львова.

За інформацією Львівської обласної санітарно-епідеміологічної станції, у зв’язку із порушенням вимог санітарного законодавства під час експлуатації сміттєзвалища, на даний час є чинною постанова Головного державного санітарного лікаря Львівської області від 2004 р. про призупинку експлуатації Львівського сміттєзвалища.

З огляду на це, на даний час ЛКП «Збиранка» проводиться господарська діяльність без дозволу та лімітів на розміщення відходів, позитивного висновку органів СЕС всупереч вказаному вище припису про призупинку експлуатації сміттєзвалища.

У жовтні 2012 року Прокуратура Львова під час перевірки виявила порушення у діяльності ЛКП «Збиранка», якому підпорядковане Грибовицьке сміттєзвалище та внесла подання міській раді з вимогою усунути виявлені порушення законності, а також розглянути на сесії  питання фінансування заходів для реалізації вимог законодавства щодо поводження з відходами. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.