Оля Вишня,  15 лютого 2013

Варіанти на вікенд

Зима, кажуть бабаки, не так вже й швидко закінчиться. Але, щоб добре провести прохолодні вихідні дні у Львові, завжди можна знайти чимало варіантів. Пропонуємо огляд найцікавіших подій цього вікенду.

Музика

16 лютого. Концерт гурту «Мері». Хмільний дім Роберта Домса. Поч. 20.00

Музиканти готуються представити своїм шанувальникам нову програму, а також обіцяють виконати уже відомі хіти. Також на усіх, хто завітає цього вечора на концерт, чекає сюрприз – офіційна презентація кліпу на пісню Сестра, яка спричинила гучний резонанс у слухачів своєю гострою соціальною тематикою.

16 лютого. Органний концерт «Ріхард Ваґнер у Львові». Львівський будинок органної і камерної музики. Поч. 17.00

Цей рік в Україні та світі оголошений Роком Ваґнера. У Львові стартує вшанування відомого композитора з суботнього концерту, під час якого прозвучить Весільний марш, Політ Валькірій та інші безсмертні композиції великого романтика.

Нагадаємо, 22 травня увесь музичний світ відзначить 200-ліття геніального оперного реформатора. Водночас, 13 лютого – 130-та річниця смерті Ваґнера.

17 лютого. Requiem Карла Дженкінса, Львівська філармонія. Поч. 18.00

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» та камерний хор «Глорія» запрошують у Львівську філармонію послухати твір популярного британського композитора Карла Дженкінса – «Реквієм», що поєднав у собі різні епохи та культури.

Реквієм Карла Дженкінса написаний в 2005 році на традиційний латинський текст заупокійної меси. Традиційні частини реквієму перемежовуються японськими хайку про життя і смерть.

Ці вишукані в своїй лаконічності тексти чудово відтіняють класичні слова заупокійної меси, що нікого не залишать байдужим. Карл Вільям Памп Дженкінс – валлійський музикант і композитор. Він створив багато музики для реклами, двічі отримавши приз у цій області.

Його прорив у ролі композитора стався після кроссоверного проекту Adiemus. У 2008 році Дженкінс був внесений до списку під номером 1 в «Топ-10 нині живих композиторів» радіостанцією Classic FM з месою «The Armed Man».

Мистецтво

Виставка живопису «Микола Глущенко: Конфлікт кольору». Львівська галерея мистецтв

Микола Глущенко сформувався як митець в Берліні, Іспанії та Парижі, в оточенні П. Боннара, Ф. Леже, А. Матіса, П. Пікассо. Його доля зацікавлює низкою суперечливих і водночас скандальних фактів. Зокрема, відомо, що одним із учнів художника був сам Адольф Гітлер.

В той же ж час він активно співпрацював з представниками радянської влади. В експозиції представлені 38 творів різних періодів життя художника: від паризького періоду «Набережна» 1932 р. і до київського періоду «Оливки» 1976 р. Часове розмаїття творів дозволяє простежити розвиток творчості художника, дізнатися, які культурні контексти впливали на характер творчості. Виставка діє до 27 лютого.

Kinder Album. Галерея Дзиґа

Основні теми зображень: секс і смерть. Секс – концентрація життя і її продовження. І смерть як єдина можлива розв'язка. Іронія як дзеркало, в яке змушений подивитися кожен з нас. Як картини, що дійшли до наших днів під іменем «Невідомий автор», так само рисунки з Дитячого альбому не належать жодному конкретному автору.

Це радше колективне підсвідоме в голові школярки, що так і не подорослішала, або навпаки ніколи не була дитиною. Багато різних історій, що сплелися у одну єдину, яка повторюється по колу безкінечну кількість разів.

Соціальна виставка «Відкрий дитині світ». Мистецька галерея Гері Боумена

На виставці представлені творчі вироби вихованців центру «Джерело». Експозиція відбувається у межах святкування 20-річчя Центру. Кошти, виручені за дитячі вироби – це благодійна пожертва. Організатори наголошують, що всі гроші, зібрані під час заходу, спрямують на фінансування транспортної програми для молоді центру «Джерело».

Театр

16 лютого. Вистава «Так казав Заратустра». Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса Поч. 19:00

Спроба перенести думки Ніцше/Заратустри у сьогоднішні українські реалії, впровадити один із найвизначніших філософських творів Європи ХХ ст. в контекст української культури століття ХХІ-го.

Сучасний театр в Україні мало розвивається у напрямку експериментальних пошуків та нових інтерпретацій, намагаючись створити так званий розважальний «фаст-фуд».

А тому, можна сказати, що проект орієнтований насамперед на пошук духовних джерел, драйву життя через форми слова, пластики, співу, візуального оформлення.

17 лютого. Вистава «Криза». Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької. Поч. 18.00

Смішна та кумедна, а місцями й доволі сумна та надто життєва історія просто покаже віддзеркалення нашого з Вами сьогодення. І, можливо, коли ми подивимося на свою поведінку з іншого погляду, то зрозуміємо, що у ній щось варто змінити, щоб зрушити це застояне колесо історії з місця.

Кіно

Фільм «Знедолені»

Кінотеатр «Планета Кіно-IMAX» – Сеанси: 12:30, 17:45, 20:45; Кінотеатр «Кінопалац» – Сеанси (Синій зал): 16:00; Кінотеатр ім. О.Довженка Сеанси (Червоний зал): 16:30

Спів акторів наживо, а не під фонограму – це справжній мюзикл від Тома Хупера. Актор співає, його тут же знімають і кадр відправляють у монтажку. Це було величезним ризиком, адже актори – не співаки. Кожному акторові у вухо був вставлений невидимий навушник, з якого звучало піаніно.

Потім на звуки піаніно і спів актора було накладене звучання цілого оркестру із 70 інструментів. Спочатку все пішло не так, як планувалося: актори, чуючи свій голос, махали руками від жаху і сміху, хрипіли, стогнали, але тільки не співали. Однак ретельна робота з вокалом, старанність, а саме головне імпровізація, зробили свою справу.

Така онлайн-методика мюзиклу несподівано принесла плоди. Фільм вийшов живим і динамічним. Глядачеві не доводиться сумніватися в підступі, залишається лише повірити в почуте і насолоджуватися грою і співом акторів.

Українська прем'єра «Звичайна справа»

Кінотеатр «Планета Кіно-IMAX» – Сеанси: 10:15, 12:00, 13:45, 15:30, 17:15, 19:00, 20:45, 22:30

Головного героя, спадкового лікаря Толіка, виганяють з роботи за бійку з пацієнтами. Герой вважає цю подію гарним знаком, щоб почати нове життя.

Нарешті збудеться його мрія стати "вільним" поетом, а, якщо пощастить – навіть відомим, адже вірші він пише непогані. Дуже приємно, що в цей момент поруч опинився старий друг Славко, який знає все: в чому сенс життя, як заробити грошей, як стати щасливим.

Він втягує героя в ряд абсурдних ситуацій, в яких Толік втрачає майже все, що мав. Ймовірно, саме драматичні ситуації з родиною та пригоди зі Славком стануть поштовхом до написання дійсно гарних віршів, які потім увійдуть до збірки.

Відпочивайте з враженнями і варіантами. Приємних вихідних. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.