Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

пам'ятник Ф.К.Моцарту

Середа, 7 грудня 2022, 13:57

Убогий пам'ятник малому Моцарту у Львові все ще можуть демонтувати

пам'ятник Ф.К.Моцарту

Депутати не підтримали петицію проти демонтажу пам'ятника Францу Ксаверу  Моцарту на площі Євгена Маланюка.

Вчора, 6 грудня, на сесії Львівської міської ради депутати не підтримали електронну петицію проти знесення скульптури Францу Ксаверу Вольфгангу Моцарту на площі Євгена Маланюка. "За" проголосували 17 депутатів, що є недостатнім для прийняття рішення.

Ще 25 листопада 2021 року на порталі е-петицій Львівської міської ради Дарина Лаврін зареєструвала петицію проти знесення скульптури Францу Ксаверу Вольфгангу Моцарту на площі Євгена Маланюка у Львові, яка за один день зібрала необхідних 500 голосів.

Авторка петиції заявляє, що скульптуру Ксаверу Моцарту у Львові не потрібно зносити, оскільки серед львів'ян є такі, що вважають її красивою та естетичною.

"Можливо, що ця скульптура має нетрадиційний вигляд у порівнянні з більшістю пам'ятників, які відкривались у Львові за останні роки – та це не причина її демонтувати. Крім того, за останні три місяці скульптура зумовила активну дискусію навколо теми Моцарта, культури, міських площ та пам'ятників – це приклад того, як творіння митця виконує основні функції мистецтва: соціальну, пізнавальну, виховну та комунікативну" – наголосила Дарина Лаврін.

Нагадаємо, пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту відкрили на площі Маланюка у Львові 26 серпня 2021 року. Ще 29 квітня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив встановлення цього пам'ятника для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта.

Співініціаторкою встановлення пам'ятника Ксаверу Моцарту є засновниця та є артдиректорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів, яка під час пресконференції порівняла обговорення довкола проєкту скульптури Францу Ксаверу Моцарту з Ейфелевою вежею.

У серпні 2021 року з'явилася петиція про знесення цього пам'ятника, її депутати не підтримали, проте вимагали від міського голови Львова Андрія Садового організувати відкриті громадські слухання з представниками різних культурно-мистецьких середовищ з цього питання, створити робочу групу щодо доцільності перебування пам'ятного знаку Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка.

Також цей пам'ятник пропонували перенести з площі Є. Маланюка в парк сучасної скульптури Park3020.

Варіанти писали про пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту у статтях "Дупа Моцарта у Львові" та "Пам'ятник садовому рагулізму".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.