Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Екологія

ua.golos.ua

Понеділок, 18 лютого 2013, 18:29

Голови райрад Львівщини пропонують почекати 5-10 років перед видобутком сланцю

Львівщині слід дочекатись результатів видобутку сланцевого газу в Польщі, які буде видно через 5-10 років, перед тим, як починати розробки Олеської площі.

Таку думку сьогодні, 18 лютого, під час брифінгу у Львові висловив голова Жовківської районної ради Тадей Швай, інформує кореспондент Варіантів

Він наголосив, що зараз в Польщі проводять дослідження з пошуку сланцевого газу.

"Зараз треба вивчити ситуацію і, можливо, років через 5-10, коли побачимо, що у Польщі все нормально, що йде сланцевий газ, екологічно він безпечний. Я думаю, і це думка не моя, а всіх сільських і селищних голів, що це питання слід вивчити, як його розв’яжуть поляки, як в них піде, і тоді приймати якісь конкретні рішення. На сьогодні ми не готові і територіальна громада не дає дозволу на видобування сланцевого газу на території Жовківського району", – наголосив Швай.

Громаду ж Буського району, як зазначив заступник голови Буської районної ради Богдан Гринишин, наразі найбільше хвилює те, що видобуток сланцю може забруднити підземні води, а також, що буде із земельними ділянками для видобутку.

"Ми отримали відповідь від "Шеврону", що наше законодавство не пристосоване до того, аби вони могли частину продукції, яка, можливо, буде добуватися із земельних надр, віддавати громаді. Тобто, згідно із законом України, надра належать державі. Однак ми маємо паї і для суспільних потреб ці паї вилучатимуться – верхній шар землі забирається, і залишатиметься на зберіганні. Незрозуміло, будуть людям якось компенсовувати відібрані паї чи пропонуватимуть іншу землю", – наголосив Гринишин.

Не дають згоди на видобуток сланцевого газу і голови сільських рад Миколаївського району.

Голова Миколаївської районної ради Ольга Жила наголосила, що в районі є і без того багато екологічних проблем – зокрема, завод "Сірка", гудрони і сміттєзвалище. 

Представників громади Золочівщини представники "Шеврону" також не зуміли переконати у екологічності видобутку сланцю.

"На сьогодні ми не маємо чіткого розуміння, наскільки видобуток сланцевого газу впливатиме на стан навколишнього природного середовища", – наголосив голова Золочівської районної ради Роман Недзельський.

Нагадаємо, на початку лютого представники компанії "Шеврон" проводили семінари, на яких представникам громади чотирьох районів Львівщини розповідали про безпеку видобутку сланцевого газу. Семінари супроводжувались протестами місцевого населення. 

У травні 2012 року компанія Chevron виграла тендер на розробку Олеського родовища сланцевого газу.

Ввести у експлуатацію родовище планують у 2015 році.

Тим часом компанія Shell вже підписала угоду про розробку сланцю в Юзівському родовищі, що розташоване на території Харківської та Донецької областей. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.