Ірина Марушкіна,  19 лютого 2013

Кубів та Пазиняк на підтанцьовках в Коломойського

Нардепи від опозиції Степан Кубів і Василь Пазиняк потрапили в смішну і неприємну, на перший погляд, історію, яка, проте, не буде мати для них жодного наслідку.

Минулої неділі, 17 лютого, на Волині відбулися проміжні вибори до облради. Обирали депутатів замість тих, які вибороли статус нардепів.

У одному із округів Луцька домовленість про висунення єдиного кандидата від опозиції була досягнута лише між трьома опозиційними партіями: Батьківщиною, Фронтом змін і Свободою. Вони визначилися на підтримку кандидата від «Свободи», голови Луцької міської організації цієї партії Святослава Боруцького. Останній врешті-решт і переміг.  

УДАР же вирішив зіграти у самостійну гру і підтримав кандидатуру ставленика олігарха Ігоря Коломойського та групи «Приват», генерального директора державного підприємства «Укртранснафта» Олександра Лазорка.

На фініші виборчої кампанії луцька преса на правах реклами зарясніла зверненнями в підтримку кандидатури Лазорка: лучан закликали голосувати за кандидата від УДАРу нардепи від об’єднаної опозиції «Батьківщина», львів’яни Степан Кубів та Василь Пазиняк. Особисто нам вдалося ознайомитися з текстом цих звернень на сайті «Волинські новини».  

«Як народний депутат України від об’єднаної опозиції «Батьківщина», прошу Вас підтримати Олександра Лазорка!, - благає лучан Степан Кубів. -  Олександра Лазорка знаю давно. Ми тісно співпрацювали, коли я був керівником великої фінансової установи, а він – успішним та ефективним менеджером спочатку Надвірнянського, а згодом Дрогобицького нафтопереробних заводів…  Він патріот, державотворець, уміє внести реальні зміни у процеси самоврядування, визначити пріоритети, що показав під час роботи депутата обласної ради. Олександр Лазорко – молодий, перспективний. Він здатен впливати на державотворення, відстоювати свою думку. Для нього людина – найвища цінність. Тому він багато допомагає людям, підтримує спорт, започатковує проекти, які розвивають територію, де він живе».

Журналісти, які спілкувалися безпосередньо з Кубівим, одразу повірять в те, що все, окрім мабуть першого речення, - його слова, його стиль мовлення.

Василь Пазиняк не набагато відстав від Кубіва, роздаючи компліменти Лазоркові:

«Шановні лучани! 17 лютого на проміжних виборах Ви обиратимете депутата до обласної ради по виборчому округу №37. Як народний депутат України від об’єднаної опозиції «Батьківщина», закликаю Вас віддати свій голос за Олександра Лазорка!

Я особисто знаю Олександра Івановича з 1998 року, коли був депутатом Львівської обласної ради від БЮТ. За цей час Олександр Лазорко проявив себе як людина патріотична, відповідальна, чесна, послідовна, професійна. Наша фракція у Львівській обласній раді цінує Олександра Івановича за те, що він добрий виробничник, уміє відстоювати інтереси людей, завжди знаходить переконливі аргументи з усіх важливих питань. Я дуже шкодую, що демократичні сили Волині не зуміли домовитися про єдиного узгодженого кандидата. Таким вважаю саме Олександра Лазорка».

Факт порушення партійної дисципліни і партнерських домовленостей в таких діях нардепів очевидний.

Саме тому Варіанти звернулися за роз’ясненнями до учасників цієї скандальної історії, і нам таки вдалося поговорити на цю тему з Василем Пазиняком.   

Нардеп Василь Пазиняк розповів, що і справді до нього дзвонила журналістка з Луцька і розпитувала про Олександра Лазорка.

«Я знаю Лазорка близько 10 років, ще з часів, коли він був депутатом від БЮТ Івано-франківської облради, знаю як чесну, порядну людину. І я висловив жаль з приводу того, що цього разу він балотується лише від УДАРу, що опозиційним силам не вдалося домовитися про висунення єдиного кандидата, попри процеси і домовленості, що відбуваються в Києві».

Пазиняк категорично заперечив факт будь-яких заяв на підтримку Лазорка від його імені. «Це (коментар – ред.) був необдуманий з мого боку крок, я не зрікаюся від своїх слів про Лазорка, але мої слова були кимсь використані», – обурюється Василь Пазиняк. 

Однак до сьогодні Василь Пазиняк не з’ясував, що ж насправді сталося в Луцьку і хто ініціював появу звернень від його імені.

«Я хочу зустрітися з Лазорко і висловити свою думку, прикро, що так сталося і я потрапив в таку неприємну ситуацію», – запевняє нардеп.

Версія Варіантів

Якщо взяти до уваги, що звернення Кубіва і Пазиняка до лучан друкувалися на правах реклами, то, можемо припустити, що вони були виготовлені на підставі їхніх коментарів політтехнологами зі штабу Лазорка.

Подейкують, що там працювали багато львів’ян з числа тих, хто минулого року на парламентських виборах на Львівщині доклався до гучного програшу одного із підлеглих Лазорка – Тараса Батенка. Отож, вочевидь, саме їм прийшла ідея використати львівських політиків з табору «Батьківщини» і «Фронту змін» в маніпулятивних цілях – створити ілюзію підтримки Лазорка не лише УДАРОм, але й об’єднаною позицією «Батьківщиною».

Далі все було приблизно так: напевне, сам Лазорко задзвонив Кубіву і Пазиняку і попросив їх надати схвальний коментар про себе журналістам. Вони радо погодилися. Бо, насправді, говорячи те, що думають, нічого поганого не робили.

Ну, а те, що Кубів і Пазиняк не поспішають з’ясувати обставини того, чому Лазорко, якщо вірити Кубіву та Пазиняку, – така високоморальна, чесна й порядка людина – дозволив собі так непорядно вчинити і на повну використати «відомих львівських політиків» – нехай залишається на совісті не тільки Лазорка, але й Кубіва та Пазиняка.      

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.