Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

molbuk.ua

Вівторок, 19 лютого 2013, 22:10

Представники ОБСЄ провели у Львові зустріч щодо Придністров’я

Представники «Постійної наради з політичних питань у рамках переговорного процесу з придністровського врегулювання» у форматі «5+2» зустрілися у Львові.

Зустріч відбулася сьогодні, 19 лютого.

У зустрічі взяли участь представники конфліктних сторін – Молдови та Придністров’я, представники Росії та України, як гарантів і посередників, ОБСЄ як посередника, та Євросоюзу і США як спостерігачів.

Як зазначив спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ з питань конфліктів Андрій Дещиця, в зустрічі не взяли участь прем’єр-міністр Молдови Влад Філат та лідера Придністров'я Євген Шевчук.

«Ми жаліємо, що зустрічі не відбулось, проте сподіваємось, що це станеться в травні. Ми робитимемо все можливе, аби вона відбулася в цьому році», – наголосив Дещиця. Він додав, що наступна зустріч наради у форматі «5+2» пройде 23-24 травня в Одесі.

Політичний представник Придністров’я у переговорному процесі Ніна Штанскі зазначила, що в межах засідання йшлося передовсім про соціально-економічні та гуманітарні питання.

Вона наголосила, що наразі до найважливіших неузгоджених питань молдавсько-придністровських відносин належить питання свободи пересування громадян Російської Федерації і України, які постійно проживають в Придністров’ї.

«Громадян України – таких близько 100, громадян Росії – близько 180. Вони зараз відчувають труднощі з перетином кордону Молдови», – зазначила Штанскі.

Окрім цього, за словами політика, нагальним залишається питання про невикористання в воєнних цілях моста Гура-Бикулуй, який був підірваний в результаті молдовсько-придністровського конфлікту в 1992 році.

«Існує практика укладання певних погоджень стосовно цього питання, ми перебирали масу варіантів, однак тут ми не зуміли дійти згоди», – розповіла Штанські.

Глава Місії ОБСЄ в Молдові Дженніфер Браш зазначила, що також розчарована тим, що досі не відкрито міст Гура-Бикулуй, а також фактом відсутності прем’єр-міністра Молдови та лідера Придністров’я на зустрічі.

«Ми хочемо докласти усіх зусиль, аби вирішити конфлікт у Придністров’ї, від якого ніхто не виграє», – наголосила вона.

Нагадаємо, Придністровська Молдавська Респуубліка (ПМР, Придністров'я, Наддністрянщина) – державне утворення в Східній Європі, незалежність якого проголошена 25 серпня 1991 року, але досі не визнана іншими державами. На заході ПМР межує з Молдовою по річці Дністер, на сході – з Україною. Згідно із законодавством Молдови, Придністров'я має статус Автономного територіального утворення з особливим правовим статусом.

Питання щодо статусу Придністров'я досі лишається актуальним. Міжнародна спільнота визнає регіон частиною Молдови, проте Молдова не має контролю над Придністров'ям. Водночас незалежність ПМР визнали інші самопроголошені республіки пострадянського простору – Абхазія, Південна Осетія та Нагірний Карабах

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.