Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Фінанси

ua.golos.ua

Середа, 13 березня 2013, 18:32

Рейтингове агентство S&P підвищило фінансовий рейтинг Львова, проте скептично оцінює фінансову гнучкість міста

Одне із найвпливовіших міжнародних рейтингових агентств – служба кредитних рейтингів Standard & Poor's переглянула прогноз за рейтингами Львова із стабільного на позитивний, однак наголошує на його низькій фінансовій гнучкості.

Про це інформує РБК.

Агентство підтвердило довготерміновий кредитний рейтинг емітента ССС+ і рейтинг за національною шкалою uaBB, а також рейтинги випуску пріоритетних незабезпечених зобов’язань, мовиться в повідомленні

Рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолта "4", раніше привласнений випуску, залишається без змін, відображаючи чекання "середнього" (30-50%) рівня відшкодування боргу в разі дефолта.

Згідно з дослідженням S&P, рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту містом є "середнім" (30-50%).

На думку агентства, Львів має низьку фінансову гнучкість, яка обумовлена "особливостями волатильної і недофінансованої української системи міжбюджетних стосунків і тиском на витрати бюджету".

Також, наголошує S&P, рівень рейтингів стримують дуже негативні показники ліквідності відповідно до критеріїв компанії, необхідність надавати підтримку комунальним підприємствам і низький рівень добробуту в міжнародному контексті.

"Невеликий рівень витрат Львова на обслуговування і погашення боргу і роль міста як одного з комерційних центрів Західної України частково компенсують негативний вплив цих чинників", – йдеться в повідомленні.

Агентство вважає, що місто не має контролю приблизно над 90% доходів, включаючи такі основні джерела доходів, як прибутковий податок і міжбюджетні перерахування.

Передбаченість і гнучкість доходів і витрат Львова оцінюються S&P як дуже низькі через слабку підтримку з боку української системи міжбюджетних відносин, а також сильну залежність українських регіональних і місцевих органів влади (РМОВ) від рішень центрального уряду у сфері доходів і витрат.

"Можливості міста з управління витратами, на нашу думку, обмежені необхідністю співфінансування зарплат, що підвищуються за рішенням центрального уряду, і швидкорослими витратами на енергоресурси", - йдеться у повідомленні.

Прогноз "позитивний" відображає думку компанії про те, що Львів підтримуватиме відносно високі поточні показники в 2013-2015 рр., нульовий дефіцит бюджету з врахуванням капітальних витрат і дуже невеликий об'єм чистих нових запозичень.

S&P наголошує, що може підвищити рейтинги Львова, якщо місто акумулює достатньо грошових коштів для погашення облігацій терміном погашення в травні 2014 р. (найбільш ймовірно, за допомогою розміщення облігацій або продажу активів), а також за умови, що показники ліквідності Львова покращають і стануть передбачуванішими завдяки проведенню зваженої політики відносно прямого боргу.

"Крім того, позитивний вплив на рівень рейтингів може надати поступове поліпшення ситуації з виконання зобов'язань за гарантіями. Ми можемо переглянути прогноз за рейтингами на "стабільний", якщо місто як і раніше піддаватиметься ризикам рефінансування до настання терміну погашення боргових зобов'язань в 2014 р", – йдеться у повідомленні компанії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.