Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

військові

Середа, 14 лютого 2024, 12:17

Львівщина у трійці лідерів за справами про ухилення від мобілізації

військові

А переважній більшості чоловіки, які ухиляються від мобілізації, отримують умовні терміни покарання.

Про це повідомляє "Цензор.Нет"

За словами першого заступника голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе, розслідується близько 9400 проваджень щодо ухилення від мобілізації. До суду скеровано 2600 проваджень.

"Дещо повільно такі справи розглядаються в судах, ми розуміємо, що на суддів велике навантаження, але вже є й вироки. В 2022 році винесено 250 вироків, в 2023 – близько 300. Все ж таки, щоб люди відчували, що відворотності покарання немає за цим злочином, судам треба ще попрацювати" – пояснив Максим Цуцкірідзе.

Найбільша кількість кримінальних проваджень по ухиленню від мобілізації розслідується у прикордонних областях – Одеська, Закарпатська, Львівська, Чернівецька.

"Якщо аналізувати ті вироки, які вже є, то в переважній більшості чоловіки, які ухиляються від мобілізації отримують умовні терміни покарання. Суди враховують моральний стан, якісь етичні речі, наявність родичів, які знаходяться на утриманні цих людей, дітей, їхні аргументи щодо непридатності до служби, хоча медична комісія надає довідку, що він придатний" – додав Максим Цуцкірідзе.

Також він зазначив, що з початку дії воєнного стану слідчі Національної поліції розпочали розслідування у 6, 5 тисячах кримінальних проваджень, предметом яких є розслідування організації, керівництва чи сприяння незаконному переправленню через державний кордон чоловіків, які підпадають під мобілізацію.

"Із них більша половина – саме за фактами незаконного переправлення через кордон, а всі інші – за сприяння таким діям: службові підроблення документів, зловживання службовим впливом тощо. Все це стосується саме організаторів і тих, хто їм допомагає. Ті ж, хто намагається перетнути кордон поза межами пункту пропуску або в їх межах по підробних документах, несуть не кримінальну, а адміністративну відповідальність" – пояснив Максим Цуцкірідзе.

У таких випадках передбачено штраф 250 тисяч гривень. Це суттєві кошти, але є випадки, коли по 5 разів ловили тих, хто намагався перетнути кордон. Кожного разу платять штрафи, але все одно намагаються виїхати.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.