Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

збори у селі Мшанець

Фб Романа Грома

Вівторок, 16 квітня 2024, 10:36

Мешканці трьох сіл на Самбірщині виступили проти спецдозволів на перебування прикордонній зоні

збори у селі Мшанець

Мешканці сіл Мшанець, Плоске та Галівка проти запровадження спеціальних дозволів на перебування у п’ятикілометровій прикордонній зоні.

Про це повідомив місцевий священик УГКЦ, отець Роман Гром на своїй сторінці у Фейсбуці.

Мешканці сіл Мшанець, Плоске та Галівка Самбірського району, які межують з українсько-польським кордоном, провели громадські збори проти постанови уряду, що встановлює необхідність отримання спеціальних дозволів на перебування у п’ятикілометровій прикордонній зоні.

За словами Романа Грома, згідно з постановою уряду, у цій смузі:

- від людей, що тут проживають, будуть вимагати брати у прикордонників дозвіл на проживання у власній хаті;

- всі, хто хоче заїхати у 5-ти кілометрову зону, будуть вимушені за 10 днів брати дозвіл на в’їзд;

- будь-яка діяльність (господарська, туристична, бізнесова) муситиме відтепер мати погодження від прикордонників;

- працівники, що працюють на підприємствах, в установах чи організаціях, муситимуть щороку брати дозвіл на працю у прикордонників.

Участь у зборах взяли 60 осіб. Вони вважають, що ця постанова принижує і дискримінує їх за місцем проживання та не сприяє розвитку територій, натомість аж ніяк не перешкоджатиме нелегалам чи ухилянтам.

"Це принижує будь-яку гідність людини і дискримінує громадян України за місцем проживання. Також це – повернення практики радянського союзу із спецдозволами, спецпропусками та спецквитками. Перетворення сіл і міст на "режимні об’єкти" передбачає відтік звідси жителів, молодих сімей, підприємців та інвесторів.

Ці постанови матимуть сумнівний вплив на якість охорони кордону від нелегального перетину, тому що "ухилянти" та "нелегали" не будуть за 10 днів до планованого нелегального перетину брати дозвіл на в’їзд в прикордонну смугу" – наголосив отець Роман Гром.

За результатами зборів, мешканці постановили: 

- у публічний спосіб повідомляти про дану небезпеку інші прикордонні міста та села;

- створювати громадське об’єднання з жителів та вихідців всіх прикордонних міст та сіл, які опинились в такій небезпеці;

- у найближчий час, але не довше 1 місяця, провести спільні збори-з’їзд з жителями інших прикордонних міст і сіл, на яких звернемося до всіх органів законодавчої та виконавчої влади з вимогою не впроваджувати вищенаведені зміни. 

Нагадаємо, у січні цього року уряд посилив прикордонний режим на заході України. Згідно з внесеними змінами до законодавства України, відбувається забезпечення спеціального прикордонного режиму, зокрема заборона в'їзду, перебування, проведення робіт у смузі місцевості 30-50 метрів від лінії державного кордону. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.