Варіанти,  17 квітня 2013

Хасиди у Белзі

Одне з найменших містечок України приймало вчора близько двох тисяч хасидів. Це було одне з наймасштабніших паломництв до Белза.

 

На відміну від уманських хасидів, які збираються щороку у той самий час, белзькі роблять це не періодично. Зокрема, останнє таке паломництво відбувалася ще 6 років тому.

Причиною вчорашнього торжества стало весілля внука головного рабина белзьких хасидів. За давнім звичаєм, рабин перед такою великою подією повинен відвідати могилу своїх предків.

Нагадаємо, у Белзі похований рабин Соломон Роках (1779—1855), чудотворний хасидський цадик (святий). У хасидизмі цадики шануються найбільше.

Головний рабин белзьких хасидів прилетів з Єрусалиму з родиною, на могилу Соломона Рокаха, свого пращура. Проте, багато хасидів приїхали до Белзу не лише з Ізраїлю, де сьогодні центр хасидизму белзького напрямку.

Були такі, що прилетіли з Англії, Америки, Бельгії та інших країн. У самому Белзі хасидів немає. Більшість євреїв покинула місто ще у 1939 році, а тих, хто залишився, знищили німці згодом. 

Під час візиту до Белзу, хасиди молилися на могилах предків на старому єврейському кладовищі, а також на місці зруйнованої синагоги.

Паломників було на стільки багато, що багато з них, які хотіли бачити відправу та самого рабина, вилазили на дерева довкола цвинтаря. За гроші просили у місцевих мешканців драбини. Часом доходило до сутичок за місце на підвищенні.

Жінки рабинів з дітьми на цвинтарі під час молитви не були присутніми. Вони спостерігали за всім з вікон будинку, який для них орендували. Прилетіла також і дружина головного белзького рабина.

Місцеві мешканці розповідали, що хасиди постійно приїжджають до Белза, але не в такій кількості. Хасиди пригощали всіх дітей ізраїльськими шоколадками та печивом. Деякі мешканці Белза підвозили хасидів на фірах до місця паломництва, за що їм платили по доларові.

Хасиди також орендували у місцевих мешканців велосипеди. Житло не винаймали, оскільки прилетіли на один день і одразу повернулися додому. Також у Белзі кілька років тому хасиди збудувати великий будинок, де можуть переночувати паломники.

Всю їжу хасиди привезли з собою, ще й пригощали кошерними тістечками та молоком всіх місцевих мешканців, які прийшли подивитись на все дійство. 

Коли наступного разу белзькі хасиди прилетять на молитву – невідомо. А весілля нащадка Соломона Рокаха відбудеться за два місяці.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.