Юрій Семашко,  18 вересня 2015

Самопоміч-люкс

Самопоміч

Список "Самопомочі" до Львівської міської ради рясніє новими обличчями.

Тим не менш, у цьому вінегреті можна виділити кілька тематичних груп, які після успішного проходження в політичну обитель Андрія Садового лобіюватимуть напрями роботи фракції, в яких вони можуть бути компетентними.

Варіанти поділили їх за спільними інтересами.

Бізнесмени

В списку бізнесменів від "Самопомочі" центром тяжіння можна назвати Тараса Брунця: депутата ЛМР 1998-2002 рр. від "Пори", колишнього радника міського голови з економічних питань, директора ТОВ "Балтік Фінанси Груп". До слова, в списку також є його заступник Ростислав Фесенко.

Подібно й Роман Федишин є досвідченим бізнесменом (засновник ринку "Шувар") в якого є досвід депутатства в ЛМР і спроба стати нардепом від Аграрної партії в 2012 році.

Олег Василишин (директор обласної дирекції "Укргазбанк"), Віктор Рабець (директор ПАТ "Іскра"), Ігор Фіняк (директор ТзОВ "Львівські ярмарки") та Назар Бичишин (керівник комерційних структур з іноземними інвестиціями) голови комерційних структур без політичного минулого. Матір останнього свого часу була лідером львівського обласного осередку "Батьківщини" і депутатом ЛМР.

Окрасою групи є перший заступник генерального директора Фінансово-Лізингової Компанії "Електрон-Лізинг" Олена Дорошева.

Чиновники з структури ЛМР

Сюди потрапили ті, хто вже не один рік в команді мера, і це найчисельніша група. Вести лад в міській господарці можна і з депутатського місця, і за нього спробують поборитись в.о. директора парку "Знесіння" Роман Назаровець, голова Синівської райдамністрації Ірина Маруняк, директор ЛПК "Львівавтодор" Олег Береза, його підлеглий та головний велосипедист міста Олег Шмід, начальник відділу економіки, планування, ціноутворення та житлової політики ЛМР Ольга Посипанко. в.о. директора Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Рубай, директор КП "Адміністративно-технічного управління" Тарас Вітик та в.о. директора Департаменту економічної політики ЛМР Вікторія Довжик.

Дещо менше досвіду роботи на керівній посаді, ніж решта в цій групі має Андрій Породко, який лише навесні цього року став директором новоствореного ЛКП "Львівський кіноцентр".

Зважаючи на високі посади є ризик використання адмінресурсу, який на місцевих виборах є вагомим інструментом для здобуття мандату.

Реформатори комунальної сфери

Свого часу коником Андрія Садового в його переможній мерській кампанії була підтримка львів'ян у їхньому прагненні створювати ОСББ. У ті давні часи таке явище викликало інтерес, бо ті, хто втомився скаржитись на ЖЕКи, з допомогою тоді ще ГО "Самопоміч" "відключили" свої будинки від комунальної радянщини.

Напередодні реформи житлово-комунального господарства речей, партія мера Львова у своїй обоймі має двох експертів з організації ОСББ: Василь Сліпко – Голова правління ОСББ "Світанок" і Василь Крицак – Голова правління Асоціації ОСББ "Галичина" м. Львів.

Також сюди можна віднести вищезгаданого Олега Березу, який є заступником голови ОСББ "Вернадського, 8".

Знавцями комунальної кухні в списку "Самопомочі" є також Ольга Юринець, яка в цій сфері пропрацювала не один рік і депутатка ЛМР та керуюча справами в ГО "Самопоміч" Любов Давидович.

Медики+освітяни

Присутність в списку великої кількості медиків та освітян різних рівнів є способом проведення в політику представників чи не найчисельніших груп працівників бюджетної сфери. Звідси й можлива електоральна підтримка чисельної армії лікарів та вчителів, які, зазвичай, є політично активними.

Медики у списку "Самопомочі" представлені Ігорем Стояновським, Тарасом Кльофою, Іриною Сенютою, Іриною Цегелик та Андрієм Дворакевичем.

Від освітян в ЛМР йтимуть директори шкіл та дитсадків Львова, а саме Богданна Зубрицька, Світлана Кук, Наталія Ништа, Тетяна Іванів, Ірина Мирошниченко.

Агенти УКУ

Після співпраці мера Львова з УКУ та використання "Самопоміччю" відомого гасла "Візьми і зроби", присутність в списку працівників університету виглядає цілком логічною. Олена Карнаух, Максим Коляда та Ольга Зарічинська відповідатимуть мандатом за подальшу співпрацю між дещо скандальним вузом та міською радою.

Франковий виш

Дещо несподівана присутність трійки з ЛНУ: проректора Мар'яна Лозинського, директора наукової бібліотеки Василя Кметя, доцента Юрія Нички. Цікаво, їх студенти знають про наміри наставників?  
 
Креатура партії

Громадська кампанія "Львів – безпечне місто", що реалізовується за ініціативи "Самопомочі", представлена Віталієм Туровцевим, Ігорем Корончевським і Тарасом Брунцем.

Е-депутати

У своїх прагненнях до реалізації е-квитка, е-урядування, "Самопоміч" включила до списку двох айтішників. Це активіст-урбаніст з Мирослав Голяк та декан Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету "Львівська політехніка" Наталія Шаховська.

Мейнстрім

Більшість партій ще на торішніх виборах до Верховної ради мала в своїх лавах волонтерів та бійців добровольчих батальйонів. Носити камуфляж в львівській міській раді дозволять бійцю "Донбасу" Юрію Досяку.

Культуртрегери

Ірина Артим'як (помічник художнього керівника ТЮГу) та Юлія Хомчин (директорка ГО "Інститут актуального мистецтва", МО "Дзиґа") відають питаннями культури в партії.

Схоже, що до питань культури в Самопомочі відносяться за залишковим принципом, якщо лише двоє кандидаток з усього списку ведуть діяльність у цій сфері.

У порівнянні з самопомічним списком до Львівської обласної ради, міський значно бідніший на кандидатів з політичним минулим.

Маємо враження що кандидати є професіоналами в тій чи іншій галузі, але аж ніяк не політиками. Пересічному виборцю це, звичайно, може сподобатися, однак з іншого боку, такий розклад є виграшним для мера: нові люди будуть контрольованою Андрієм Садовим фракцією, яка дотримуватиметься його вказівок в Львівській міській раді по той бік президії.

Такий висновок напрошується з огляду на поведінку "Самопомочі" після голосування за зміни до Констититуції, коли партія за підтримку децентралізації виключила п’ятьох членів. Тут таких демаршів, схоже, вже не буде – всі в долі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.