Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада

ua.korrespondent.ne

П'ятниця, 25 грудня 2015, 15:28

Нардепи підтримали збільшення акцизів на алкоголь та тютюн

Верховна Рада

Верховна Рада прийняла зміни до Податкового кодексу.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Вчора, 24 грудня на сесії Верховна Рада України прийняла законопроект №3688 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році".

За це рішення проголосував 251 народний депутат.

Відтак, законом передбачається встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22%, а також пропонуються такі зміни в частині податку на додану вартість: удосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку, з урахуванням черговості подання платниками податку заявок на відшкодування ПДВ; запровадження офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.

Крім того, вводиться два види реєстрів. Один для тих, у кого обсяги експорту перевищують 40%, другий для інших експортерів. Ця норма набуде чинності з 1 лютого 2016 р.

Щодо акцизів – специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, а також мінімальне акцизне податкове навантаження і сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%. Передбачається збільшити ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртові напої на 50%, на пиво – на 100%, на вина – на 100%. Запроваджується ставка акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) в розмірі 211,59 грн/на 1 л стовідсоткового спирту.

Також пропонується встановлення єдиної базової ставки ПДФО у розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% та 20%); для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%; звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв‘язку із здійсненням заходів щодо енергоефективності та енергозбереження; звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Щодо спрощення системи оподаткування, передбачаються наступні зміни: зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу з 20 млн гривень до 5 млн гривень; збільшення ставок для платників ІІІ групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) – та з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 рази ставок єдиного податку для 4 групи платників (сільгосппідприємств); скасування на 2016 рік застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Також пропонується внести ряд змін до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", якими передбачається встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22%; підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат; скасування ЄСВ, що утримується із заробітної плати (доходу) робітників (фізичних осіб).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.