Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

об'єднані громади

foto.ua

П'ятниця, 18 березня 2016, 13:58

Новокалинівська і Тростянецька громади є найбагатшими на Львівщині

об'єднані громади

Серед 162 територіальних громад на Львівщині найбагатшими є Тростянецька і Новокалинівська.

Про це сьогодні повідомив аналітик громадської організації «Європейський діалог» Тарас Баранецький, передає кореспондент Варіантів.

«На сьогодні ми маємо дві відносно багаті громади у Львівській області – це Новокалинівська (Самбірський район) і Тростянецька (Миколаївський район) громади, доходи яких складають майже десять мільйонів гривень. Слідом за ними йде Гніздичівська громада (Жидачівський район), решта громад є суттєво біднішими», – зазначив Тарас Баранецький.

За його словами, сума зазначених доходів врахована без трансфертів, тобто без тих грошей, які громада може збирати безпосередньо в себе на території.

«Не можна говорити тільки по доходах про те, наскільки громада є платоспроможною, адже варто також добре  розуміти, яка соціальна інфраструктура є на території цієї громади. Проте навіть ці показники доводять, що на Львівщині є досить бідні громади», – підсумував Баранецький.

Найзбитковішою в області є Вільшаницька громада (Самбірський район), яка витрачає на управлінські видатки значно більше, аніж заробляє – майже 133%, а також Чукв’янська (Самбірський район), що витрачає всі кошти, які заробляє – 105%.

«Це всі ті кошти, які громади самі заробляють і потім витрачають на апарат управління: комунальні послуги, оплату зарплати тощо», – пояснив Тарас Баранецький.

Тростянецька громада, що на Миколаївщині, витрачає лише чверть зароблених коштів. Як зауважив аналітик, власне ця громада може функціонувати ефективно й не перетвориться на установу, що просто виплачує заробітну плату своїм працівникам.

«Це дуже важливо, щоб об’єднана громада не стала своєрідною касою виплати заробітної плати місцевим працівникам. Оскільки тоді грошей не залишається й громада просто не може виконувати тих функцій, які ми очікуємо від місцевого самоврядування», – додав Тарас Баранецький.

Відтак експерти громадської організації «Європейський діалог» наголошують, що зараз негайно потрібно забезпечити платоспроможність вже створених територіальних громад.

Це можливо, якщо депутати Львівської облради приймуть рішення, яке дозволить окремим сільським чи селищним радам приєднуватись до вже створених громад, а також об’єднуватись таким громадам між собою.

Нагадаємо, 27 березня відбудуться вибори депутатів і голови Ходорівської міської об’єднаної територіальної громади. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.