Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

трансплантація органів

eurodoctor.eu

Четвер, 16 червня 2016, 17:30

Львівські активісти й медики вимагають змін до законів про трансплантацію органів

трансплантація органів

Вони прагнуть узаконити можливість пересадки органів хворому не тільки від родича, а й від будь-якої людини, яка виявила таке бажання.

Про це повідомила сьогодні заступниця директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

За її словами, трансплантація органів не належить до високотехнологічних методик. Успіх таких операцій залежить, перш за все, від висококваліфікованої хірургії. А фахових лікарів-хірургів в Україні, й на Львівщині зокрема, є вдосталь.

«Втім найбільшою проблемою в українській трансплантології є відсутність законодавчої бази. За 25 років незалежності в нас немає Єдиного реєстру донорів, Єдиного реєстру пацієнтів трансплантації. Немає й такого координаційного центру, який комунікував би з людьми, що хочуть пожертвувати свої органи як при житті, так і посмертно», – зазначила Ірина Микичак.

Сьогодні в Україні невпинно збільшується кількість людей, що потребують пересадки органів. Великий відсоток серед них посідають і діти.

Як пояснила Ірина Микичак, це пов’язано з тим, що патології з роками змінюються й все частіше вражають малечу.

«За кордоном дуже поширені практики трансплантації серця, легенів, печінки, кишківника. В нас такого асортименту послуг немає. Найпоширенішою пересадкою в Україні є трансплантація нирок», – зауважила Ірина Микичак.

Такі операції здійснюють і у Львівській обласній клінічній лікарні. В рік лікарі проводять близько десяти таких трансплантацій дорослим, але лише від кровного донора.

Адже згідно з чинним законодавством ніхто не може стати донором органу для хворої людини, якщо він не є його родичем.

Як повідомив головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Андрій Синюта, за кордоном віддати власний орган хворій людині може будь-хто, для цього варто юридично зафіксувати таке рішення й відповідати вимогам трансплантації.

А в Україні навіть попри власну волю пожертвувати власний орган просто неможливо, оскільки це є протизаконно.

Відтак львівські активісти та медики звертатимуться до Верховної Ради, Президента та Уряду з вимогою внести зміни до законів, що стосуються трансплантування хворих.

Вони вимагатимуть, аби на законодавчому рівні затвердили трансплантацію органів хворому не від родинного донора, а від того, що висловив таке бажання. Також необхідно в Україні створити реєстри, де б містилась інформація про всіх донорів та людей, що потребують пересадки.

«Це дасть змогу створити кілька потужних регіональних центрів трансплантології. Ми як платники податків повинні говорити владі, що ми хочемо інвестовувати кошти саме в цю галузь, аби лікувати наших рідних вдома, а не за кордоном», – додала голова Ради територіального відділення всеукраїнської організації «Асоціації платників податків України» у Львівській області Лілія Долінська.

Більше того, такі операції в Україні коштували б значно дешевше, аніж за кордоном.

Зазначимо, прес-конференцію про проблеми трансплантології в Україні організувала Асоціація платників податків у Львівській області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.